ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић разговарао са директором COST (European Cooperation in Science and Technology)

Директор COST-a Роналд де Бруин  оценио је данас да су научници из Србије веома  активни у акцијама тог Европског програма за сарадњу у домену научних и технолошких истраживања.

Имамо велики број мрежа, односно COST акција, као их зовемо. Српски истраживачи, у овом тренутку учествују у 90 одсто тих акција. С друге стране, видим и да српско друштво и истраживачи имају велики бенифит од учешћа у COST-у, рекао је де Бруин у разговору са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем у Београду.

Де Бруин је навео да пуноправно чланство Србије у Церну даје додатну могућност за проширење сарадње са COST-ом.

Министар Шарчевић упознао је саговорнике са реформама које су до сада спроведене у образовном систему Србије, као и у области науке.

Он је навео да је крајем прошле године формиран Фонд за науку, као и да Фонд за иновације добро функционише.

Покренули смо изградњу бројних центара за младе истраживаче у различитим деловима Србије…То ће бити добра мрежа којом ће руководити Центар за промоцију науке, казао је Шарчевић.

COST (European Cooperation in Science and Technology) је програм који финансира ЕУ и омогућава истраживачима да успоставе интердисциплинарне истраживачке мреже у Европи и шире. Финансира се организовање конференције, састанака, школа за обуку, кратких научних посета или других умрежених активности у широком спектру научних тема.

Loading