ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић разговарао са министарком образовања Албаније

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић састао се данас у Бујановцу са министарком образовања, спорта и омладине Републике Албаније Бесом Шахини са којом је разговарао о унапређењу просветне сарадње две државе.

 Министар Шарчевић истакао је да је на састанку било речи о побољшању услова за учење српске мањине у Албанији.

 Тим поводом посетићу Тирану и Скадар где живи највећи број грађана српске националности. Колико сам упознат у Албанији је у припреми закон који ће им омогућити да се изјасне на ком језику желе да слушају наставу, рекао је министар.

Шарчевић је оценио да је то веома добар начин да се нашим грађанима који живе ван матице приближе реформе у српском образовању.

Он је додао и да је договорено да се формирају радни тимови у Србији и Албанији чији је циљ да се на албански језик преведе што више уџбеника за први, други, пети и шести разред основне школе, који су реформисани.

Договорили смо се око уџбеника за албанску заједницу на југу Србије. Превод ће радити стручњаци из Тиране и са Филолошког факултета у Београду, навео је Шарчевић.

Он је додао да када је реч о природним наукама, Албанија и Србија раде по сличном курикулуму.

Министарка Беса Шахини оценила је да је кроз образовање важно изградити основне вештине које ће бити корисне не само за даље школовање већ и за живот уопште.

Желимо да наша омладина има добро основно знање, али и о науци и дигиталним компетенцијама како на матерњем тако и на другим језицима, навела је Шахини.

Она је додала да се са министром Шарчевићем сагласила да је неопходно да се побољшају знања и вештине ученика у основним школама и нагласила да је Албанија спремна да понуди своје знање, експерте и литературу како би се постигао тај заједнички циљ у образовању.

Министри просвете две државе, председник Kоординационог тела Владе Србије за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић и представници локалне самоуправе обишли су данас и ОШ „Десанка Максимовић“ у Биљачи.

Loading