ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић разговарао са новом директорком УНИЦЕФ-а у Републици Србији

Директорка Уницефа Ређина де Доминићис (Регина де Доминицис) похвалила је данас учинак Србије на нивоу инклузивног образовања и укључивање деце миграната у редован систем образовања.

Де Доминићис је током састанка са министром просвете, науке и технолошког развоја Србије Младеном Шарчевићем рекла и да је Србија добар пример и у превенцији осипања деце из образовног система.

Тај пример Србије смо поделили и са колегама из УНИЦЕФ широм света, казала је она.

Доминићис је рекла да је УНИЦЕФ заинтересован да са Министарством просвете ради на јачању компетенције наставника.

УНИЦЕФ је заинтересован не само за инвестирање у образовање у раном детињству већ и у реформу средњег образовања, као и оквира који треба да припреми младе за целоживотно учење, навела је она.

Министар Младен Шарчевић  рекао је да је реформа образовања у Србији обухватила све нивое,  од основног до високог.

Он је казао да се са учења садржаја прешло на учење концепата и међупредметно повезивање.

Према његовим речима, ради се и на увођењу једносменског рада у основним школама и увођењу целодневне наставе.

Када је у питању средње образовање ми смо урадили два добра потеза. Један је дуално образовање. Заштитили смо у том моделу интерес ученика. Други ниво је реформа гимназија која је почела са првим разредом, казао је Шарчевић и додао да је током уписа у ову школску годину постојало и велико интересовање за ИТ одељења у гимназијама.

Помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић оценила је да је укључивање деце миграната у редован систем образовања довело и до јачања наставничких компетенција.

Састанку су присуствовали државни секретари Ана Ланговић Милићевић и Анамарија Вичек, као и помоћница министра Марија Кузмановић.

Loading