ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Решен имовински проблем ИС Петница

Министарство просвете, науке и технолошког развоја данас је Истраживачкој станици Петница поверило на петогодишње управљање покретну и непокретну имовину, чиме је Петници омогућило да настави да се развија и унапређује квалитет рада.

Министар просвете Младен Шарчевић, који је уговор о уступању потписао са директором Петнице Вигором Мајићем, објаснио је да је Петница имала огроман имовински проблем, јер није имала документацију која би им омогућила да у пуном капацитету користе простор и опрему коју је држава саградила и опремила.

Ми ћемо и даље финансирати из буџета одређене активности Петнице. Ту смо и да се старамо да се изврше одређене поправке, јер су последњи радови су оставили неке ствари недовршенима, рекао је Шарчевић.

Он је захвалио председници Владе Ани Брнабић и њеним сарадницима који се баве науком и образовањем јер се, како је рекао, труде и да се прикупе и одређена средства за нову опрему у Петници.

Петница је, не само што има највећи капацитет, већ је и најпознатија. Оваква омладинска истраживачка станица је нешто што нас легитимише и у Европи и свету, рекао је министар.

Шарчевић је подсетио да ће 5. фебруара бити потписано и приступање Србије у пуноправно чланства у програме подршке сарадњи и мобилности у високом образовању Ерасмус и Ерасмус плус.

Веома је важно да ми сада имамо шта да понудимо и младима који долазе у Србију, а не само нашима који одлазе на овакву врсту размене, рекао је Шарчевић.

На примеру Петнице, додао је министар, Србија је почела да дизајнира нове истраживачке станице других профила, попут Тршића за друштвено-хуманистичке и језичке дисциплине.

Градимо и истраживачку станицу у јужном Банату, у Белој Цркви, за геонауке, земљиште као ресурс, истраживање нафте и гаса. То су новине и радићемо и даље на том концепту, јер Петница је сада постала инкубатор других дешавања, навео је Шарчевић.

Директор Петнице Вигор Мајић рекао је да ће од сада тој институцији бити лакше да одржава просторије и опрему, али и да унапређује и повећава квалитет и интензитет коришћења тог простора.

У овом простору сваке године борави неколико хиљада ученика и студената са територије Србије и имамо много програма који су међународног карактера, рекао је Мајић.

Loading