ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић са ученицима који су постигли највеће успехе на међународним математичким и информатичким такмичењима

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић разговарао је данас са ученицима који су постигли највеће успехе на међународним математичким и информатичким такмичењима.

Шарчевић је ученицима честитао на постигнутим резултатима оцењујући да је тај успех и на добробит Србије.

Знам да ћете сигурно наставити да студирате у тој области. Држава ће то изузетно ценити и подржавати. Ми радимо силне нове моделе, законе и концепте у којима ће то бити јако видљиво, где ће бити довољно компанија које ће бити срећне да вас виде овде у Србији, казао је министар.

Шарчевић је рекао да се, измећу осталог, ради на новом моделу закона о стипендирању ученика и студената, као и нови закон о дуалном у високом образовању.  Он је оценио да је Србија мала земља, али да има можда најбоље математичаре.

Председник Друштва математичара Србије Војислав Андрић захвалио је министру на пријему и додао да се овакви резултати могу постићи великим одрицањем и трудом.

Ових 30 признања која је освојило наших 26 ученика није остало без одјека. Освојити само на неких шест такмичења 11 златних, седам сребрних и 10 бронзаних медаља и две похвале није лако. Поготово што иза таквих резултата значи вишезначан труд. Највише ученика, али и њихових ментора, који раде у школама и оних који раде на припремама које Друштво математичара организује пред велика такмичења, рекао је он.

Андрић је додао да Друштво математичара заступа Републику Србију на  осам великих међународних математичких  и информатичких такмичења. Он је на подршци захвалио Министарству просвете, науке и технолошког развоја и компанији НИС који спроводи програм “Енергија знања“. Андрић је у знак захвалности Друштва математичара предао плакете Младену Шарчевићу и  представница компаније НИС Снежани Лакићевић.

Loading