ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Србија ће бити земља могућности у којој ћете живети лепше него било где другде

Србија ће бити земља доброг знања, учења и могућности да оснујете дом и породицу, и у њој ћете живети лепше него било где другде, поручио је студентима министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић на Свечаној академији Студентске конференције универзитета Србије.

Министар је студентима рекао да је свет пред њима и да је обавеза државе и друштва да им омогући услове да остану да живе у Србији.

Наше министарство је после дуго времена схватило шта је његова улога и почело је да повезује све своје агенде на свим нивоима образовања, нарочито високог са привредом, подвукао је Шарчевић.

Он је додао да је у Закон о високом образовању уведен Савет послодаваца као обавезан, како би образовне програме приближио потребама привреде.

Осим тога, добри међународни контакти које стварају представници Министарства просвете и планови за изградњу нових факултета и других објеката, предастављају, како је навео министар, малу ренесансу.

У свим стратегијама које радимо са Европском унијом и Уједињеним нацијама стоји потреба да повећамо инфраструктуру студентског смештаја, инфраструктуру зграда факултета, да повећамо акредитационе норме, да имамо прилику да почнемо пројекат Сремских Карловаца, као једну врста српског надуниверзитета, рекао је Шарчевић.

Указао је и на чињеницу да је Србија почела да сарађује и са веома озбиљним иностраним компанијама које су у нашу земљу почеле да доводе своје развојне центре.

Праве одговоре на одлазак младих дајемо кроз технолошки развој и градњу нових научно-технолошких паркова, заљкучио је министар Шарчевић.

Студентска конференција универзитета Србије (СКОНУС), највише студентско представничко тело, одржало је Свечану академију којој су присуствовали студенти и студентски представници из наше земље, као и велики број студената и студентских представника из земаља региона, ректори и професори државних и приватних универзитета, као и представници свих институција који се у Републици Србији баве питањима високог образовања.

Тема овогодишње академије „Индекс слободе и сећања“ била је обележавање стогодишњице примирја у Првом светском рату.

 

Loading