ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Србија наставља улагање у високо образовање

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је данас Стоматолошки факултет у Београду и најавио да ће држава наставити да улаже у високо образовање.

Министар је рекао да о квалитету тог факултета не говори само његова позиција на Шангајској листи. Како је навео, Стоматолошки факултет је урадио много инвестиционих пројеката из сопствених средстава и ова установа представља пример високошколске установе која има одличне услове за студирање, али и нуди квалитетно образовање.

Ово је добар пример. Међутим, држава сада има довољно средстава и ради озбиљне пројекте. Овог пута ћемо са факултетом договорити колико је средстава потребно да држава обезбеди како би се окончали неки радови. Већ смо се договорили око опреме. Око 20 милиона динара је довољно да се обезбеди још опреме, рекао је Шарчевић.

Он је рекао да су за сваку похвалу врхунски резултати које Стоматолошки факултет постиже у настави и науци, као и услуге које пружају грађанству. Министар је казао да су за Стоматолошки факултет у Београду врло заинтересовани и страни студенти.

Декан Стоматолошког факултета у Београду Алекса Марковић рекао је да је Стоматолошки факултет у групацији стоматолошких факултета рангиран између 151. и 200. места на Шангајској листи.

То је велики успех и резултат улагања у науку и од стране Стоматолошког факултета и од стране Министарства. Стоматолошки факултет је једини на Универзитету који даје  стипендије од 10.000 евра за двоје младих сарадника  који одлазе на престижне универзитете где могу да проведу од 6 месеци до годину дана. Већ је 12 наших сарадника и наставника било у иностранству и они су се вратили и сада преносе знање, рекао је Марковић.

Он је навео да је у циљу што бољих услова за студирање на Стоматолошком факултету урађена реконструкција свих клиника.

Такође, улажемо у науку. Ми смо при крају изградње Имлантолошко –развојног центра, где ћемо имати шест истраживачких лабораторија, рекао је Марковић и додао да је реч о простору од око 3.000 метара квадратних.

Према речима декана,  ове године се за 220 места на Стоматолошком факултету пријавило 826 кандидата.

То је доказ не само да постоји потреба за стоматолозима, него да и квалитетна настава опредељује студенте да дођу на овај факултет. Ми имамо други уписни рок, али само је 20 места за студије на енглеском језику. У овом року ће бити попуњена сва места. И опет смо најтраженији факултет, навео је Марковић.

Декан Стоматолошког факултета навео је и да је завршена акредитација за нови циклус и нови програм који је потпуно усклађен са светским програмима.

Loading