ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Стварамо услове да млади остану у Србији

Реформом образовања, бољим платним системом који вреднује квалитет рада, повећавањем фондова за стипендије и улагањем у образовну инфраструктуру стварамо услове да млади остану у Србији, поручио је данас министар просвете Младен Шарчевић.

На свечаности поводом дана Мачванске средње школе у Богатићу и отварању фискултурне сале чија је изградња коштала 129 милиона динара, Шарчевић је указао на чињеницу да је тренутни буџет за просвету већи него претходних година и нагласио да очекује да буџет за 2019. буде рекордан и веома развојан.

Стварамо добре услове за останак младих људи у Србији. Повећавамо фондове за стипендије, спроводимо дуално образовање, где у првој години у систему имамо 4.500 ученика, што ствара могућност за њихово запошљавање и сигуран посао, рекао је Шарчевић.

Министар је подсетио да се после више деценија у сектор образовања уводе платни разреди којим се просветни радници изједначавају са осталима у јавном сектору, а истовремено им омогућава да квалитетом свог рада достигну много већа примања, на нивоу професора универзитета.

Када је реч о реформи у образовању, она иде узлазном линијом, подвукао је Шарчевић.

Када је реч о фискултурној сали, која је ове године опремљена спортском опремом и реквизитима и за коју се чека употребна дозвола, министар је рекао да је тај објекат за понос мачванске регије.

Ово је одличан објекат који може да се користи, не само као фискултурна сала, већ много шире, као сала за бројне спортове и културно-уметничке манифестације, рекао је Шарчевић и додао да је у последње две године изграђено и обновљено 180 објеката на свим нивоима образовног система.

Свечаности су присуствовали и директорка представништва Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре, председник општине Богатић Ненад Бесеровац, прва директорка „Мачванске средње школе“ Роксанда Гладовић и садашња директорка школе Милица Дражић.

Loading