ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Све основне и средње школе у Пожаревцу основале су ученичке задруге

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и градоначелник Пожаревца Бане Спасовић потписали су данас у том граду Споразум о сарадњи којим се дефинишу заједничке активности подршке школама у оснивању и раду ученичких задруга.

Министар Шарчевић рекао је да је Пожаревац први град у Србији у коме су све основне и средње школе основале задруге.

Он је оценио да су школе у Пожаревцу веома добро разумеле реформе у просвети и да су позитиван пример добро организованог задругарства и да могу бити узор осталим школама у Србији.

Данас је јако важан дан и за град Пожаревац, али и за образовање у Србији.  Иако то можда није видљиво на први поглед многи реформски циљеви образовања огледају се управо у основању ученичких задруга, односно ученичких компанија, казао је он.

Према његовим речима, у буџету министарства за наредну годину опредељена су и средства за подршку и развој задругарства.

Шарчевић је претходно посетио ОШ „Свети владика Николај“ у Брадарцу и Средњу пољопривредну школу са домом ученика „Соња Маринковић“ на територији општине Пожаревац. Реч је о школама које имају успешне ученичке задруге са више секција кроз које ученици развијају предузетничке способности.

Ученичка задруга ,,Деца Стига“ ОШ ,,Свети владика Николај“ почела је да ради у октобру прошле године и има шест секција: за пољопривреду; за набавку уџбеника и школског прибора; за развој ученичког предузетништва крoз пројектну наставу; за праћење јавних позива и конкурса; за организацију рада ученичке кухиње и за друштвено-хуманитарни рад.

Министар Шарчевић данас је имао прилику да види дигиталну књижару преко које ученици набављају прибор и опрему.

Посредством  задруга могу многи послови да се ураде и да корист имају и наставници и ученици. На пример у набавци уџбеника рабат уместо посреднику сада може да остане задругама, а кроз рад у задругама деца стичу и радне навике, рекао је министар.

Министар је посетио и Средњу пољопривредну школу са домом ученика „Соња Маринковић“  која је недавно обележила 147 година постојања. У оквиру Пољопривредне школе налази се, између осталог, погон за прављење зимнице, али и пекара. Део производа пласира се на тржиште, а део се користи у Дому ученика.

У  спортској сали те школе данас је одржан први сајам ученичких задруга, где су на 15 штандова изложени производи које су осмислили и направили ученици. Гости сајма биле су и школе из Земуна и Смедерева.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић навео је да ће локална самоуправа помоћи школско задругарство и као пример навео да ће за сваку манифестацији обезбедити бесплатне штандове на којима задругари могу пласирати своје производе.

Надам се да ће наша деца стећи радне навике у задругама. Они имају озбиљан пројекат и мислим да ће постати конкуренција неким привредницима, навео је он.

На свечаности у Општини Пожаревац поводом Дана просветних радника министру Шарчевићу уручена је специјална повеља.

 

 

Loading