ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић у Косовској Митровици: квалитетно образовање биће заштитни знак Србије

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовао је данас свечаној академији поводом Дана Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Шарчевић је том приликом истакао да образовање на свим нивоима у јужној српској покрајини мора бити квалитетно као и у другим деловима Србије. „Мислим да смо на добром путу. Дизајнирали смо добру Школску управу, присутни смо на свим нивоима образовања. Утицали смо да данас Универзитет буде видљивији, да се неке лоше навике избегну, да млади остану овде и да после гимназије уписују Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, као и да се број студената повећава“, рекао је министар и оценио да су то „добри показатељи“.

Шарчевић је рекао да је његова обавеза, као и Владе Србије да помаже и да инсистира на квалитету образовања јер је то једини интерес младих, као и да ће то бити заштитни знак Србије. „Нови дани иду за високо образовање и за студенте. Циљ нам је да повећамо број стипендија и да укључимо привреду што је могуће више, као и да дуални профили буду препознати на високом образовању и да млади још у време студија имају сигурност да их чека добар и сигуран посао“, навео је Шарчевић.

Ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Раде Грбић подсетио је  да је  Универзитет основан 1970. године и да је од тада до данас обављао образовну и научну делатност и да представља „генератор младих који су интелектуална елита и будућност српског народа са Косова и Метохије“. „Били смо и остали ослонац наше државе и народа на овим просторима“, казао је он.

На свечаности су говорили и ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Пре Свечане академије Шарчевић и Ђурић присуствовали су заједничкој свечаној седници КОНУС-а (Конференција универзитета Србије) и СКОНУС-а (Студентска конференција универзитета Србије), након које су уручили 40 лаптопова и пет таблета Универзитету у Косовској Митровици.  Лаптопови и таблети су донација привредника из централне Србије, која се реализује у оквиру наставка акције помоћи српском становништву на Косову и Метохији, након разговора председника Србије Александра Вучића са грађанима у Лапљем Селу.

Loading