ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић уручио Уговоре о стипендирању студентима докторских студија

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић уручио је данас најбоље рангираним студентима Уговоре о стипендирању докторских студија и њихово укључивање у научноистраживачке пројекте.

На свечаности у Ректорату Универзитета у Београду  Шарчевић је пожелео срећу стипендистима у даљем раду и усавршавању и нагласио да се нада да ће по завршетку студија остати у Србији.

„Драгоцено би било да останете у Србији, јер као што видите држава полако, али сигурно ствара бољи привредни амбијент, све више инвеститора одлучује се да улаже у нашој земљи, а сви они инсистирају на квалитетној радној снази. Желим вам успех у даљем раду. Верујем да ће ваши резултати показати да смо поверење дали најбољима“, поручио је министар Шарчевић стипендистима.

Он је прецизирао да је само за нове стипендије Министарство издвојило 96 милиона динара. „Важно је нагласити да осим стипендија, Министарство суфинансира и материјалне трошкове факултетима и институтима за ангажовање стипендиста на пројектима. Такође, настављамо и стипендирање 482 студента докторских академских студија, на основу поднетих извештаја за претходну годину“, рекао је он.

Успех у даљем школовању и научном раду стипендистима пожелео је и ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић.Од 01. марта 2002. године стипендирано је 2.236 студената. По последњем Јавном позиву од 350 пријављених кандидата донета је одлука за 200 нових стипендиста студената докторских академских студија и њихово укључивање у научноистраживачке пројекте.

Месечна стипендија је 40.000,00 динара. Министарство суфинансира и материјалне трошкове научноистраживачким организацијама (факултетима и институтима)  за ангажовање стипендиста на пројектима у њиховој институцији. За експериментална истаживања одобрава се 4.600,00 динара сваког месеца за једног стипендисту, а по 3.500,00 динара за теоријска истраживања.

Стипендија може да траје најдуже четири године, на основу постигнутог успеха на докторским студијама и ангажовању на пројекту током претходне године.

Loading