ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Ускоро нова Уредба о финансирању високог образовања

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић најавио је да ће ускоро бити усвојена нова Уредба о финансирању високог образовања којом ће новац који се издваја из буџета за високошколске установе бити другачије прераспоређен.

Он је рекао да би том уредбом требало да се премости период до усвајања Закона о финансирању високог образовања.

Очекује се да тај закон буде усвојен половином наредне године, рекао је министар након седнице ректорског савета Конференције универзитета Србије (КОНУС).

Према његовим речима, средства за плате и материјалне трошкове високошколским установама до сада су опредељивана по Уредби која је донета 2014. године, а у међувремену се много тога променило, број студената, наставника…

Шарчевић је нагласио да су због тога неке високошколске установе добијале више новца, неке мање и да је то била највећа замерка Државне ревизорске институције у последњим извештајима.

Нагласио је да је Уредба привремени модел до усвајања Закона о финансирању високог образовања.

Министар је рекао и да се на предлогу Закона о финасирању високог образовања ради већ годину и по дана и да је предложено више формула како би финансирање могло да изгледа.

Нама је циљ да се више средстава обезбеди на разне начине и у новој стратегији да студент буде у центру пажњу, да се њему што више олакшају студије, нагласио је Шарчевић.

Loading