ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Уводићемо све више ИТ одељења

У школској 2018/2019. години формирана су 44 одељења ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику (ИТ одељења) и тај број ће се повећавати, изјавио је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Одељења су формирана у 35 гимназија које се налазе у 29 градова широм Србије. Највећи број одељења је у шест београдских гимназија (осам одељења), док по школи највише имају гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада и „Бора Станковић“ из Ниша (по три ИТ одељења).

Министар Шарчевић је, приликом посете гимназији „Патријарх Павле“ у Београду са председницом Владе Србије Аном Брнабић, објаснио да је то показатељ да се добро ради у основним школама, јер су ученици успели да положе пријемне испите.

Доказали смо да гимназија може да буде стратешки битнија школа. Ове године је 25,5 одсто ученика у гимназијама, што је за 3,5 одсто више него прошле године, рекао је Шарчевић.

Он је истакао да је веома важна и реформа прве године гимназије.

Председница Владе Ана Брнабић поручила је да су млади који су уписали ИТ одељења наша будућност, а да су информационе технологије основа за бржи и одржив раст и развој Србије и за другачију будућост за све.

Брнабић је додала и да Влада Србије наставља и са увођењем дигиталних уџбеника у школама и подсетила да је од ове године покренут тај пилот пројекат у 2.000 учионица.

То је важно да би школа била занимљива за децу, знање пријемчивије и како би усвојили знање које сутра могу да примене. Да коначно учимо децу ономе што сутра могу да примене. То је знање за 21. век, рекла је Брнабић.

Председница Владе и министар просвете присуствовали су часу у специјализованом ИТ одељењу током којег је програмер запослен у Мајкрософтовом Развојном центру Мирослав Грбић разговарао са ученицима о развоју вештачке интелигенције у Србији и њеним различитим применама.

До краја школске године слична предавања одржаће гостујући предавачи, ИТ стручњаци запослени у појединим компанијама у свим специјализованим ИТ одељењима у Србији.

Loading