ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Желимо укидање забране запошљавања у просвети

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић покренуо је иницијативу за укидање забране запошљавања у просвети.

Укидање забране запошљавања имаће велики значај за запослене у просвети где око 25.000 људи ради на одређено време. То су углавном подстанари, млади људи, који су у веома неповољном положају, не могу да живе нормално, да заснивају породице, рекао је Шарчевић.

Министар је на данашњем састанку са представницима Фискалног савета додао и да ће укидање забране запошљавања имати и велики значај за раст наталитета, јер око 96 одсто запослених у просвети чине жене.

Шарчевић је нагласио да укидање забране неће угрозити буџет, јер се и они на одређено већ финансирају из државне касе.

Контрапродуктивно је да око 25.000 људи ради на слободним нормама и већ пету годину су у неповољном статусу, сматра Шарчевић.

Уколико почне фазно укидање забране запошљавања на државном нивоу запослени у просвети би због бројности требало да добију предност, констатовао је Шарчевић и додао да механизам може лако да буде успостављен.

На пример свако ко ради дуже од годину дана на некој норми могао би да буде запослен. То може уредбом, изменом неког закона, све је то техничка ствар и питање добре воље, закључио је министар.

Loading