ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Зрењанин има потенцијал да постане Центар за техничке студије

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић отворио је данас у Зрењанину међународни научно – стручни симпозијум „Пиво, пиварске сировине“ чији је један од циљева да се критички преиспита стање, проблеми, место и улога пиварске индустрије у Републици Србији.

Не само да је овај скуп значајан са привредног аспекта већ и научног. Овде су се окупили научници из читавог региона. Ту су учесници из Словеније, Чешке, Словачке, Хрватске и Македоније. Веома су битна њихова искуства из ове области, казао је Шарчевић.

Према његовим речима, симпозијум окупља и еминентnе научнике и стручњаке, технологе, агрономе, али и произвођаче, предузетнике и економисте.

Он је подсетио да је одржавање овог скупа значајно и за образовање средње и за високо образовање.

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Виктор Недовић најавио је да ће ускоро на Технолошком факултету у Новом Саду и Пољопривредном факултету у Београду припремају мали погони који ће омогућити обуку студентима будућим стручњацима  у овој области.

Он је указао да у последњих 10 година није било оваквих скупова ни у Србији ни у региону.

Од почетка смо овом скупу хтели да дамо регионални значај, не само да бисмо разменили информације истраживачких група, него да бисмо видели шта је интерес привреде Србије, навео је он.

Министар Шарчевић разговарао је данас приликом посете Зрењанину и са градоначелником тог града Чедомиром Јањићем.  На састанку је истакнуто да Зрењанин има потенцијал да постане Центар за техничке студије.

Loading