ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Састанак министра Младена Шарчевића и делегације Обједињеног института за нуклеарна истраживања

Министар просвете науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас у Београду са делегацијом Обједињеног института за нуклеарна истраживања (ОИНИ) из Дубне (Русија).

На састанку у Министарству просвете, науке и технолошког развоја министар Шарчевић  и заменик директора Института из Дубне  Михаил Иткис сагласили су се да би за Србију било од изузетног значаја да постане пуноправни члан те институције.

Прошле године Србија је постала пуноправни члан Европске организације за нуклеарна истраживања – Церн. Желимо да такав статус остваримо и у Дубни. То није питање само контрибуције и учешћа, него и одређених погледа на науку и оно што је допринос српске научне заједнице. Србија је зрела да аплицира за пуноправно чланство у Обједињеном институту за нуклеарна истраживања у Дубни, нагласио је министар Шарчевић.

Министар Шарчевић је навео да Србија има дугогодишњу билатералну сарадњу у области науке са земљама попут Русије, Чешке, Румуније и Бугарске, а да успоставља сарадњу и са земљама као што су Јерменије, Казахстан и Азербејџан.

Он је објаснио да у Србији постоје институти који су основани још у другој половини XIX века и да су фундаменталне науке посебно популарне међу ученицима.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић казао је да је имао част да предводи делегацију на 5.састанку Мешовитог комитета између Дубне и Републике Србије у октобру прошле године, када је потписана Мапа пута о сарадњи Србије и Дубне, као и трилатерални Меморандум између Министарства, Дубне и Привредне коморе.

Одлуке које смо тада донели, смо дефинисали. Једна од одлука које спроводимо је и организовање Дана Обједињеног института за нуклеарна истраживања (ОИНИ) који се управо обележава, а што нас посебно радује, казао је Поповић.

Заменик директора Института из Дубне  Михаил Иткис  уручио је министру Шарчевићу значку Института и оценио да би пуноправно чланство Србије у тој институцији било од узајамног интереса.

Он је истакао да Института из Дубне има изузетну сарадњу са Институтом „Винча“ која траје већ 25. година.

Loading