ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Састанак Ружића и министра за високо образовање и научно истраживање Либије

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић  и министар за високо образовање и научно истраживање Либије Омран М. А. Алгееп разговарали су данас у Београду о унапређењу сарадње две земље у  области образовања и успостављању научно-техничке сарадње.

Министар Ружић изјавио је да је на састанку договорено да у наредном периоду буде потписан споразум у области високог образовања и науке.

На тај начин отвориће се могућност за сарадњу научника, истраживача и високошколских установа која до сад није била довољно развијена. Највише смо разговарали о сарадњи у области високог образовања, пре свега, кроз сарадњу високошколских установа и размену студената“, навео је он.

Ружић је саговорника подсетио да је Србија  2010. године покренула  пројекат „Свет у Србији”, у оквиру кога се додељују стипендије заинтересованим држављанима земаља чланица и земаља посматрача Покрета несврстаних.

Стипендије обухватају учење српског језика и похађање основних, мастер или докторских студија на факултетима Универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу“, рекао је он и додао да је за следећу школску годину предвиђено 200 стипендија.

Министар је навео да је за интернационализацију образовања значајан и програм „Студирај у Србији“ који, такође, има за циљ повећање броја страних студената у нашој земљи.

Како је рекао, о томе да је квалитет високог образовање у Србији међународно препознат говори и чињеница да ће на специјалистичке студије у Србију ускоро доћи 200 либијских доктора физикалне терапије.

Mинистар за високо образовање и научно истраживање Либије Омран М. А. Алгееп оценио је да су разговори били садржајни и да је постигнута сагласност о непоходности унапређења научне и образовне сарадње, посебно у области високог образовања.

 

Loading