ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Састанак са амбасадорком Индије

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић састао се данас са амбасадорком Индије у Србији Нариндер Чаухан и том приликом разговарао о сарадњи двеју земаља на пољу науке и технолошког развоја.

Србија и Индија се могу похвалити традиционално добрим односима, а почетак сарадње на пољу науке је логичан наставак успешне сарадње две земље, рекао је Шарчевић, и додао да ће кроз сарадњу у области науке ти односи додатно ојачати. Србија, иако мала земља,  може се  похвалити великим бројем истраживача. Они су веома заинтересовани за сарадњу у области нових технологија са истраживачима из Индије,  нагласио је министар.

Индија је међу првих шест земаља у свету по величини, економском развитку, али и броју становника, рекла je Чаухан, и додала да се нада да ће успети у намери да повеже стручњаке из Индије са колегама у Србији.
„Ваша земља је за нас веома важна, чему у прилог говори вишедеценијска сарадња, рекла је Чауканди.

На Видео конференцијском састанку  Мешовитог комитета који је одржан у оквиру Споразума о научно- технолошкој сарадњи између Индије и Србије представници двеју земаља разговарали су о могућностима унапређења сарадње на основу билатералних споразума те су том приликом утврђене следеће потенцијалне области  као што су биотехнологије, нови материјали и нано-технологије, енергетика и енергетска ефикасност, пољопривреда и прехрамбена индустрија и информационо комуникационе технологије у оквиру којих ће сарадња бити омогућена.

Loading