ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Састанак са амбасадором САД

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са Кајлом Скатом, амбасадором Сједињених Америчких држава у Републици Србији.

На састанку одржаном у министарству амбасадор Скат је пренео спремност америчких компанија да се укључе у пројекат Е-просвета и дуално образовање. Амбасадор је рекао да разуме изазове са која се Министарство просвете, науке и технолошког развоја суочава када је у питању дуално образовање. ”И ми се суочавамо са истим изазовима, јер покушавамо да уведемо дуално у образовни систем. То је веома захтеван посао и свесни смо да модели који су примењени у Аустрији и Швајцарској не могу да се примене на све друге државе”, рекао је Скат.

Министар је нагласио да је Нацрт закона о дуалном образовању завршен и да сутра почиње јавна расправа. ”При изради закона и формирању националног модела дугалног образовања водили смо рачуна о специфичности привреде у Србији и перспективама развоја”, рекао је Шарчевић.

Тема састанак била је и реформа образовања, коју је Министарство започело, а која ће једним делом почети да се примењују од јесени. Министар је изразио очекивање да ће реформе у пуном јеку почети да се реализују у 2018. години.

Помоћница министра за основно и предшколско образовање и васпитање Весна Недељковић детаљно је упознала амбасадора са начинима на које Министарство са партнерима деци мигрантима чини образовање доступним. Тај процес има два начина. Први је формално образовање, укључивањем те деце у школски систем, а други је неформали, путем радионица у камповима у којима су мигранти смештени, рекала је Недељковић. Скат је похвалио напоре које Србија улаже у образовање деце миграната и указао на чињеницу да већина њих не жели трајно да остане у Србији, али да истовремено многи од њих месецима бораве на нашој територији.

На састанку, којем је присуствовао и државни секретар Проф. Др Владимир Поповић, било је речи и о образовању националних мањина и научној сарадњи.

Loading