ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Састанак са Бошњачким националним већем

Министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић, састао се данас, у просторијама Министарства,  са делегацијом  Бошњачког националног већа, на челу са потпредседником Већа, Есадом Џуџом, ради проналажења решења за обезбеђивање недостајућих  уџбеника на босанском језику,  за школску 2017/2018 годину.

Састанку  је  присуствовала државни секретар, Анамарија Вичек,  директор Завода за уџбенике, Драгољуб Којчић, директор издавачког сектора др Милорад Марјановић и Весна Пајевић, уредник у Заводу за издања на босанском језику.

У складу са Меморандумом о сарадњи у области издавања уџбеника на босанском језику и писму, који су потписали Министарство просвете, науке и технолошког развоја, ЈП „ Завод за уџбенике“ и Национални савет бошњачке националне мањине, Министарство се обавезало да координира и прати активности на реализацији Меморандума и Анекса, као и да пружа потребну административно-техничку помоћ у том процесу, што је Министарство континуирано и чинило и до сада.

Договорено је да се припреми   Анекс 2  Меморандума, којим ће се обезбедити решавање спорних питања везаних за  штампање одобрених додатака уџбеницима природе и друштва, историје, ликовне културе и музичке културе, тако што ће бити омогућено са се сваки од тих додатака штампа као посебна књига пошто добије позитивну стручну оцену Завода.

Сва три потписника Меморандума и Анекса на састанку су се сложила да се обавезе преузете потписивањем, морају испоштовати.

Решење за насталу ситуацију пронађено је и у договору да се одређени, спорни термини у уџбеницима, решавају уз помоћ виших инстанци, Народне скупштине Републике Србије и Владе РС.

Loading