ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Састанак са представницима компаније МТУ Аеро енджинс о могућностима сарадње у области школовања кадрова за ваздухопловство

Представници компаније МТУ Аеро енджинс (MTU Aero Engines) и Ваздухопловне академије разговарали су јуче о могућностима за сарадњу у области школовања ваздухопловних кадрова за потребе ове немачке компаније, а састанку су присуствовали и помоћница министра просвете за дуално и предузетничко образовање и васпитање Габријела Грујић и представници Развојне агенције Србије.

Компанија MTУ је међу првих пет провајдера, услуга одржавања комерцијалних авионских мотора у свету. Једна трећина глобалне флоте путничких авиона ослања се на компоненте које испоручује ова компанија. У војном сектору, ова компанија је водећи индустријски партнер за скоро све типове мотора војних ваздухоплова немачких оружаних снага. Компанија је присутна у 15 држава света, међу којима су Велика Британија, Француска, Холандија, Пољска, САД, Канада…

Помоћница министра Габријела Грујић истакла је на састанку да је дуално образовање у Ваздухопловној академији било један од фактора који је утицао на то да МТУ, дође у Србију.

 Само успостављање сарадње са МТУ указује на то, да је квалитет нашег модела дуалног образовања на највишем нивоу, казала је она.

Долазак ове немачке компаније је велики пројекат, од изузетног значаја за Србију и представља важан индустријско – технолошки искорак. Представници МТУ најавили су да ће погон за ремонт мотора у Србији почети да ради током 2022. године, а у првој фази биће запослено 450 радника. Такође, истакли су да МТУ у Србији жели да направи шири авио – кластер који би подразумевао услуге логистике и образовања, чиме би мотивисали нове партнере да се укључе у будуће високотехнолошке пројекте. Као један од кључних фактора који је утицао на њихову одлуку да ивестирају у Србију истакли су дуално образовање и младе мотивисане људе који имају одлично образовање у области авиоиндустрије.

            Током разговора је закључено да се школовање и обуке у МТУ као и у Ваздухопловној академији реализују по идентичним стандардима које прописује EASA (European Union Aviation Safety Agency) такође Ваздухопловна академија може да одговори на све захтеве ове немачке компаније када су у питању обуке и школовања, што је свакако показатељ квалитета модела дуалног образовања који је заживео у Републици Србији.

            Договорено је да се почетком јула наставе разговори на нивоу експертских тимова који требају да дефинишу детаљне планове обука и школовања које ће се реализовати за потребе МТУ.

Loading