ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Састанак са представницима Синдиката науке

Државни секретар проф. др Владимир Поповић и помоћници министра за науку и међународну сарадњу данас су одржали сасатанак са  представницима  Синдиката науке .

На састанку одржаном у Министарству , потврђено је да су средства за ДМТ2 обезбеђена и да се чека одлука Владе Републике Србије после које ће уследити њихово пребацивање на одговарајуће пројекте. Укупан износ ДМТ2 који ће бити уплаћен за 2017. биће једнак износу из 2016. док ће износи ДМТ1 бити враћени на ниво пре смањења.

У предлогу буџета за науку за 2018.годину предвиђена су средства за материјалне трошкове и повећање плата, а очекује се да ће следеће недеље унапређена база-регистар истраживача бити отворена за истраживаче. Представници Министарства и Синдиката сагласни су да  Регистар буде јавно доступан тек кад се изврше одговарајуће корекције.

Током састанка обе стране су се сагласиле да нови Правилник о вредновању, избору, финансирању и праћењу пројеката из програма основног истраживања и основних усмерених истраживања и програма истраживања у области технолошког развоја, који је неопходан за расписивање Конкурса  ће се мењати у складу са достављеним примедбама, као и да је неопходно  формирање радне групе за израду новог Закона о научноистраживачкој делатности, у којој би, поред осталих, требало да учествују и представници Синдиката науке.

Loading