ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Састанак Шарчевића са министром науке и технологије Владе Републике Српске Аленом Шеранићем

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић разговарао је данас са министром науке и технологије Владе Републике Српске Аленом Шеранићем о могућностима за спровођење заједничких научноистраживачких пројеката у различитим областима.

На састанку је оцењено да таква сарадња постоји у пракси, али да ју је потребно формализовати, као и дефинисати у којим областима би се спроводила.

Министар просвете Младен Шарчевић упознао је саговорника да је Нацрт закона о Фонду за науку на јавној расправи.

До сада се наука финансирала само преко нашег министарства, и то на начин на који је мали број истраживача био задовољан. Ми кроз Закон желимо да решимо и питање пројеката, и уопште новог циклуса, али и институционално финансирање. Зато поред Закона о Фонду за науку радимо и нови Закон о научноистраживачкој делатности, казао је министар Шарчевић.

Шеранић је рекао да је у Републици Српској циљ да се подигне квалитет научноистраживачког рада.

Билатерална сарадња са вама нам је значајна јер доста наших студената студира у Србији. Оно што ми желимо је да их укључимо у тимове у Републици Српској и да ако се праве одређени истраживачки пројекти са Универзитета у Београду, Нишу или Крагујевцу, нађемо пандан како бисмо могли такву врсту истраживачког пројекта покренемо у оквиру Универзитета у Републици Српској, навео је он.

На састанку је било речи и о функционисању Андрићевог институту у Вишеграду, али и другим темама које су покренуте на седници две Владе у Требињу. Републици Српској је понуђена помоћ у успостављању Фонда за науку и иновације.

Састанку су присуствовали и државни секретари МПНТР проф. др Владимир Поповић, проф. др Ана Ланговић Милићевић и проф. др Виктор Недовић.

Loading