ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Синергија теоријских знања и учења кроз рад оснажује привреду Крагујевца

Национални модел дуалног и предузетничког образовања представљен је Крагујевчанима у оквиру Каравана „Дух младости“. Ову манифестацију организује омладинска организација „Spirit of youth” под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а за циљ има промоцију и едукацију о дуалном образовању.

Важно је истаћи да „јефтина радна снага“ постаје прошлост Србије. Младима, кроз Закон о дуалном образовању, који је у Скупштинској процедури, омогућавамо поштовање њиховог избора и строгу контролу да се савремени наставни планови и програми, уз синергију између теоријских знања и учења кроз рад, које контролишу и реализују наставници и инструктори, рекла је помоћница министра просвете Габријела Грујић.

За време школовања нећете бити запослени већ ћете и кроз рад у реалном радном окружењу у савременим српским компанијама научити да програмирате и пројектујете „паметним машинама“. „Неупотребљиву диплому“ замениће функционално, употребљиво знање за које овде већ постоје докази. Млади из Политехничке школе су већ запослени у компанији Милановић инжињеринг и „хвале“ се већом платом од директора, додала је Грујић.

 Директорка Сектора за едукацију Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић је истакла је је основна улога ПКС у развоју дуалног образовања подршка привредницима, како би се они у што већем броју укључили у овај модел формалног образовања. Најлакши начин је ширење добре праксе, а Крагујевац је расадник таквих информација и примера.

У дуалном образовању у Крагујевцу, учествују Милановић инжињеринг, Униор компоненте, ДМ, Меркатор С, Трнава промет, Вакер Наусон и многи други. Више од 20 компанија подржава развој овог модела стручног образовања у граду који школује бравара-заваривача, механичара моторних возила, оператера машинске обраде, трговца. Према најавама и иницијативама привреде, у наредном периоду ће се размотрити школовање модног кројача, ковача и других потребних профила, рекла је Ковачевић.

Манифестацију је отворио Стефан Никезић, помоћник градоначелинка за унапређење младих у локалној самоуправи који је изразио задовољство што је Караван посетио Крагујевац.

Град Крагујевац је увек водио рачуна о младим људима и оно што ви доносите данас јесте позитивна енергија, промоција предузетништва, спорта и оно што је најважније, дуалног образовања. Ми смо увек доносили одлуке које су у интересу младих људи и сматрамо да је дуално образовање у интересу како локалне самоуправе, тако и целе државе, изјавио је Никезић.

У име омладинске организације „Spirit of youth” присутне је поздравила генерални секретар Татјана Матијевић.

Кроз „Дух младости“ упознајемо младе, професоре, родитеље и студенте са предностима дуалног и предузетничког образовања, а на панел дискусији могу се упознати са најбољим начинима да се овај модел представи, као и да добију одговоре на сва постављена питања, изјавила је Матијевић.

У оквиру манифестације одржана је и панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања на којој су учествовали помоћник министра просвете за стратешко планирање Габријела Грујић, директор Сектора за едукацију ПКС Мирјана Ковачевић, као и представници локалне самоуправе, школа и компанија.

Учешће на панелу узели су и директор хотела Извор из Аранђеловца, директор Економско-угоститељске школе из Аранђеловца, представљајући пример одличне сарадње. Такође, Техничка школа из Аранђеловца представила је искуства у сарадњи са пет привредника – Пестан, Бекамент, Ива, Стублине и Уневрзум.

Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3, као и да учествују у акцији „Згиб зона“, у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи.

Loading