ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Школске задруге „Деца Стига“ и „Вредне руке“ пример добре праксе

Основне школе „Свети владика Николај“ из Брадарца и „Краљ Александар I“ из Пожаревца пример су школа чије ученичке задруге успешно функционишу, а зарађени новац улаже се, између осталог, у набавку наставних средстава, али и у хуманитарне сврхе.

Основна школа „Свети владика Николај“ основала је ученичку задругу „Деца Стига“ која има секције за пољопривреду, набавку уџбеника и школског прибора, развој ученичког предузетништва, организацију рада ученичке кухиње и секцију за друштвено хуманитарни рад. Направљена је и он лајн платформа преко које се организује набавка прибора и уџбеника по повољнијим условима директно од издавача, без посредника.

Радом ђачке задруге „Вредне руке“ коју је основала Основна школа „Краљ Александар I из Пожаревца прикупљено је око 325.000 динара. Школа има 877 ученика, који су и чланови задруге у оквиру које постоји секција за рециклажу, хуманитарна секција, секција за набавку уџбеника, као и еколошка и уметничка секција. Једна од акција била је и израда магнета од рециклираних материјала који су се продавали на Фестивалу цвећа, а сав прикупљени новац је искоришћен за хуманитарну помоћ ученицима школе.

Школе у Србији од прошле године имају могућност да оснују ученичке задруге које се баве услужним делатностима, производњом и продајом предмета, прикупљањем секундарних сировина, продајом уџбеника.

Loading