ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Скуп „Мезо 2015“ окупио у Београду више од 300 научника из целог света који проучавају период мезолита

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић и председник Српске академије науке и уметности проф. др Владимир Костић отворили су у Београду девети Међународни скуп о мезолиту у Европи „Мезо 2015“.

Министар Вербић је том приликом учесницима пожелео да на конференцији стекну нова знања и идеје, као и да из Београда понесу лепе утиске.

Међународни скуп о мезолиту у Европи оджава се од 1973. године на сваких пет година у једном од европских градова и пружа пресек најновијих научних истраживања епохе мезолита широм Европе.

Ово је први пут да се „Мезо“ конференција одржава у граду југоисточне Европе. На скупу који ће се у периоду од 14. доДСЦН2982 18. септембра одржати у САНУ, Ректорату и на Филозофском факултету учествоваће више од 300 археолога, научни и истраживача из готово свих европских земаља, уз присуство стручњака из САД и Јапана.

Током пет дана конференције, биће обрађене различите тематске целине – прелазни период из палеолита у мезолит или из мезолита у неолит, начин насељавања, коришћење природног окружења, сахрањивање и симболизам у периоду мезолита, период колонизације до тада ненасељених области, друштвени односи.

Одржавање конференције се поклапа са обележавањем 50 година од почетка истраживања на локалитету Лепенски вир 1965. године, предвођеним проф. Драгославом Срејовићем, а скуп у Београду организују

стручњаци из Археолошког института, Филозофског факултета и Народног музеја, као и Универзитета Кардиф у Великој Британији.

Loading