ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Снажна подршка Града Зрењанина развоју дуалног и предузетничког образовања

Промоција Националног модeла дуалног и прeдузeтничког образовања у организацији Министарства просвeтe, наукe и тeхнолошког развоја Рeпубликe Србијe одржана јe данас у Културном центру у Зрењанину.

Скуп коме су присуствавали прeдставници локалнe самоуправe, Министарства просвете, Приврeднe коморe Србије, као и вeлики броја дирeктора школа и учeника отворила је помоћница министра за дуално и предузетничко образовање Габријела Грујић.

Град Зрењанин снажно напредује у реализацији дуалног модела организације наставе, јер смо се сви заједно освестили, како ми из Министарства просвете тако и родитељи и ученици, да савремени технолошки развој лежи у компанијима и да ученици могу у компанијама стећи онај квалитет знања која их, поред теоријских знања, чине одмах запошљивим, казала је она.

Грујић је навела да је скуп прилика да се укаже на значај оснивања и рада ученичких задруга основних и средњих школа, као једног од добрих модела за иницијативу и предузетништво, као и оно што је Министарство просвете урадило да се успостави Национални оквир квалификација.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић је истакао на то да овај град годинама препознаје значај дуалног образовања и додао да нема бољег места да се причао о дуалном и предузетничком образовању.

У наредном периоду морамо да повећамо број ученика који ће имати директан контакт с привредом. Много нових компанија ће доћи у Зрењанин и биће потребно много квалитетне радне снаге да у њима ради, рекао је градоначелник.

Ове године промоција дуалног и предузетничког образовања обухвата и подршку развоју предузетничке компетенције, као једне од  кључних компетенција у процесу целоживотног учења.

Представљајући Правилник о ученичким задругама, саветница министра просвете за финансијску писменост и предузетништво Гордана Степић је рекла да задруге, за разлику од редовне наставе, дају могућност „животнијег учења“.

Ученичка задруга доприноси повезивању наставе са светом рада, формирању радних навика, професионалној оријентацији и представља својеврсну  припрему ученика за избор дуалних образовних профила средњих школа, навела је она.

Учесници скупа имали су прилику да виде и видео клипове о раду ученичких задруга „Ризница“ и „Деца Стига“ из школа „Соња Маринковић“, Пожаревац и „Свети Владика Николај“, Брадарац. О задругама у школама говориле су: Видица Штетин, педагошки руководилац ученичке задруге Основна школа „Др Ђорђе Јовановић”, Нови Бечеј и Татјана Паунов, директор ученичке задруге – Основна и средња школа  „9. мај“, Зрењанин које су представиле рад задруга у својим школама.

У делу Пленарна излагања о примени Закона о дуалном образовању говорили су помоћница министра Габријела Грујић, руководилац центра за едукацију и дуално образовање Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић,  помоћник градоначелника  Душко Радишић и представник компаније „Draxlmaier“.Леонардо Бренда.

Мирјана Ковачевић из Привредне коморе Србије подсетила је да је дуално образовање уведено на иницијативу привредника. Истакла је да Закон о дуалном образовању дефинише обавезе, одговорности и права компаније.

Тренутно је у Србији око 600 компанија укључено у реализацију модела дуалног образовања, у наредној години очекујемо и више, а све зависи од тога колико и како ће моћи да испуне захтеве које пред њих поставља Закон о дуалном образовању, рекла је она.

На скупу су представљени и правилници предвиђени Законом о дуалном образовању, а било је речи и о каријерном вођењу и саветовању у дуалном образовању.

О Националном оквиру квалификација говорила је Весна Фабиан из Сектора за високо образовање. Она је подсетила да је након деценије припремних активности 2018. године донет Закон о националном оквиру квалификација.

Доношење Закона део је решавања кључних проблема неусклађености система квалификација са потребама привреде, друштвеног и личног развоја, проблема недовољно развијеног и одрживог система социјалног партнерства, односно институционалних и функционалних веза у процесу развоја и стицања квалификација и слично. Како би се осигурала релевантност знања и вештина на тржишту рада Законом о НОКС креиран је и правни основ за успостављање институционалног оквира НОКС.

У последњем кварталу 2018. године основани су Савет за НОКС, Агенција за квалификације као и секторска већа у чији састав је ушло преко 200 представника социјалних партнера, казала је Фабиан.

Догађају је присуствовало више од 100 представника и ученика основних и средњих школа, званичника и представника привреде у Средњобанатском округу.

Loading