ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Спортска опрема за основце и средњошколце у Смедереву

Град Смедерево је у циљу развоја спорта деце и омладине и развоја школског спорта обезбедио справе и  спортске реквизите  за 19 основних и четири средње школе у том граду.

Помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић истакла је значај овакве акције и додала да је веома важно да локалне самоуправе препознају правац и смер у ком Министарство иде.

Министарство просвете има три приоритета, а један од њих свакако је спорт и здравље, повезано са безбедношћу деце у сваком случају, јер безбедност је неодвојива од било ког циља. Други правац је дигитализација и трећи је реформа образовања коју смо, надам се, успешно почели од септембра, казала је она на свечаности у Градској управи Смедерево.

Према њеним речима, када се говорило о слободном креирању часова физичког било је разних недоумица.

Али смо стално истицали потребу да професори физичког буду креативни, да ангажују децу у сваком тренутку, да деца треба да буду у школским двориштима и природи, да буду што више заједно, да их учимо социјализацији, јер ако имамо здрав спорт, онда немамо насиље. Надам се да ће вам ови реквизити омогућити да на један лепши и лакши начин одржавате часове. Наставник је најважнији у учионици, увек то тврдим, све остало су помоћна средства, али је много лепо када их имамо, нагласила је Весна Недељковић.

Свакој од школа опредељена је спортска опрема у вредности до 500 хиљада динара.

Отварајући скуп, Миљана Кравић, чланица Градског већа за ресор просвете и образовања рекла је да је град Смедерево, као одговорна локална самоуправа, која изузетно води рачуна о деци и омладини и њиховом развоју, набавила вредну спортску опрему за 19 основних и четири средње школе на територији тог града.

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић подсетила је да три године Градска управа упошљава све професоре физичког васпитања са евиденције Националне службе за запошљавање, као наставак пројекта који су започели Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство за омладину и спорт.

Овог тренутка локална самоуправа плаћа 30 професора, који спроводе наставу за децу од првог до четвртог разреда. Жеља нам је да деца од најранијег узраста крену са спортским образовањем, да себе пронађу у неком спорту и временом постану врхунски спортисти, навела је градоначелница.

Јасна Аврамовић нагласила је, такође, да ово није једина акција овог типа коју ће град спроводити, те да су подељене справе и реквизити врхунског квалитета.

Свечаности поделе спортске опреме присуствовали су, и државни секретар Министарства просвете Ана Ланговић Милићевић и саветник министра просвете за спорт Милош Ковачевић.

Loading