ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Спремност за наставак сарадње Србије и Мађарске на плану образовања

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је 7. фебруара у Будимпешти са замеником министра за људске ресурсе Републике Мађарске Бенцеом Ретваријем.

Ретвари је током састанка са делегацијом Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије рекао да постоји спремност Мађарске за наставак добре сарадње са Србијом и да је у том смислу за обе земље важан споразум о еквиваленцији и признавању сведочанстава и диплома.

Саговорници су се сагласили да даљем унапређењу сарадње две земље доприноси рад на изради мађарско- српског и српско- мађарског речника који је у току. У том пројекту учествују Филозофски факултети у Будимпешти и Сегедину, а Мађарска Влада сукцесивно обезбеђује материјална средства у износу од 30.000 евра.

Како је речено, постоји и програм стипендија за 50 српских студената у Мађарској, који је неопходно више промовисати у Србији.

Ретвари је указао и на важаност рада српске гиманазије у Мађарској и додао да ће подржати оснивање српске школе и у Сегедину.

У склопу даље сарадње две земље биће организована и посета Универзитету у Печују чији је један од циљева повећање броја иностраних студената. Оцењено је да тај универзитет својим искуством може допринети развоју пројекта „Студирај у Србији“ чији је циљ привлачење иностраних студената. На састанку је исказана спремност Мађарке да пружи подршку реформи високог образовања у Србији.

Loading