ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Србија домаћин он-лајн конференције Уједињених нација посвећене науци, технологији и иновацијама у оквиру Политичког форума на високом нивоу у Њујорку

У оквиру УН Политичког форума на високом нивоу у Њујорку у уторак,7. јула 2020. године одржана је он-лајн конференција посвећена достизању циљева одрживог развоја путем науке, технологије и иновација у периоду након пандемије COVID19, под називом ,,Трасирање пута ка одрживом опоравку и спремности на изазове у периоду пред нама” (STI Roadmaps for SDGs – paving the pathways for sustainable recovery and future resilience).  

Ова конференција одржана је у организацији Владе Републике Србије – Министарства просвете, науке и технолошког развоја и уз подршку Међуресорне радне групе за примену Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године Републике Србије, Владе Јапана, Обједињеног истраживачког центара Европске комисије и Међуагенцијског тима УН за науку, технологију и иновације.

Отварајући скуп, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председавајућа Међуресорне радне групе за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године, проф. др Славица Ђукић Дејановић, нагласила је да су наука, образовање и технолошки напредак једни од стубова на којима почива Агенда Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године, као и да је даље развијање и напредовање, али и финансијско улагање у њих, од великог значаја за све. Министарка се осврнула и на важност ових сегмената у кризним ситуацијма, као што је пандемија COVID19.

Проф. др Виктор Недовић, помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, координатор процеса израде Стратегије паметне сепцијализације и члан Међуресорне радне групе за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године поделио је искуства, изазове и успехе Републике Србије у развоју мапе пута науке, технологије и иновација са фокусом на циљеве одрживог развоја, а повезано са претходно спроведеним поступком при доношењу Стратегије паметне специјализације (2020-2027) и израдом Акционог плана. Такође је указао на значај брзог одговора научних и технолошких капацитета које Србија има у периоду пандемије и оном који следи након тога.

Овај догађај представио је резултате и објединио перспективе и научене лекције из искуства развијених држава, као што је Јапан, као и оних из Глобалног програма Уједињених нација за дефинисање Мапе пута за науку, технологије и иновације за достизање циљева одрживог развоја, у оквиру којег је Република Србија учествује као једна од пет одабраних земаља поред Индије, Кеније, Етијопије и Гане. Закључци и перспективе са овог форума ће се искористити за проналажење могућих решења и путева који би водили до одрживе пост-пандемијске стварности и опоравка.

Он-лајн скупу је присуствовало преко 100 званичника из целог света.

Loading