ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Србија и ЕУ партнери у подршци иновација

Мултифункционална рукавица за особе са оштећеним видом, едукативна платформа за децу школског узраста, траке за пасивну заштиту од ватре које су направљене од рециклираних сировина и биолошких материјала… само су неке од иновација које ће у наредном периоду развијати предузећа захваљујући финансијској подршци Европске уније и Владе Републике Србије кроз пројекат Развој нових производа и услуга кроз комерцијализацију истраживања у малим и средњим предузећима, вредан 4,5 милиона евра.

На свечаности под називом „INNOVATION DATE, Фонд за иновациону делатност је данас представио 33 предузећа којима је одобрено финансирање за развој иновација у оквиру Програма раног развоја и Програма суфинансирања иновација, у укупном износу од 4,1 милиона евра. Иновативни пројекти за које је одобрено финансирање долазе из различитих индустријских области, а највише из области софтвера и израде апликација, Internet of Thnigs. Већина подржаних послује у Београду, затим Новом Саду и Крагујевцу.

На свечаности су се обратили министар просвете науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Сем Фабрици.  

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић оценио је да је кључ развоја у образовању, науци и иновацијама.

Он је навео и да јавни позив Фонда показује да из године у годину постоји све веће интересовање за програме подршке развоју иновација.

Улагање у науку, образовање и у иновације је улагање у нашу будућност. Сигуран сам да напоре и учинак Владе већ препознајете. Буџет за иновације расте од 2017. године, тако је за 2020. годину опредељено више средстава како за Фонд за иновациону делатност тако и за Фонд за науку, рекао је министар.

Он је додао и да српска привреда стално показује иновативни потенцијал и спремност да се иновативне идеје преточе у конкретне производе за којима постоји потражња на тржишту.

Програми Фонда, од почетка подржани средствима Европске уније, након своје пилот фазе, захваљујући средствима из националног буџета обезбеђеним кроз Министарство просвете, науке и технолошког развоја, постали су стално доступни механизам подршке Фонда. Као такви, они су стални ослонац подршке српској привреди заснованој на знању, као и научно-истраживачком сектору. Финансијска подршка Европске уније допринела је развоју приватног и научно-истраживачког сектора у Србији, а посебно у сегменту трајног повезивања академског са приватним сектором.

Програми које подржава Европска унија кроз Фонд за иновациону делатност постају ослонац српске економије утемељене на знању. То важи и за сектор науке и истраживања. Резултати пред нама су изузетни: приходи финансираних компанија порасли су са 6 милиона на 20 милиона евра у шест година, створено је 480 висококвалификованих радних места, извоз је повећан за 8,4 милиона евра, поднето је више од 33 националне и 25 међународних патентних пријава. Европска унија је поносна што је омогућила ове резултате, рекао је шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Сем Фабрици.

Директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац је истакао да мала привреда и академски сектор у Фонду имају партнера за развој својих иновација.

Фонд пружа финансијску подршку са циљем развоја иновативности и конкурентности наше привреде. Наравно, јака потпора Владе, пре свега Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Европске уније, данас нам је омогућила да представимо нове иновације, за које сам сигуран да ће освојити тржишта. Овом приликом, честитам им и желим да буду истрајни и успешни у даљем раду, казао је он.

Ракоњац је најавио да ће Фонд у наредном периоду радити још интензивније.

Loading