ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Србиjа и Италиjа унапређуjу научну и технолошку сарадњу

У Београду jе данас потписан Други извршни програм научне и технолошке билатералне сарадње између Републике Србије и Републике Италије коjим jе предвиђено унапређивање сарадње у тим областима за период од 2016. до 2018. године.

Програм су у ректорату Универзитета у Београду потписали министар просвете, науке и технолошког развоjа др Срђан Вербић и амбасадор Италиjе у Београду Ђузепе Mанцо.

Подсетивши да обе земље користе фондове из програма EУ, министар Вербић jе рекао да су Србиjи и Италиjи потребни динамични и флексибилни програми за бољи заjеднички наступ пред Eвропском комисиjом како би добиле више средстава за спровођење истраживања у оквиру програма као што jе Хоризонт 2020. 

„Наши програми се огледаjу пре свега у томе да наши научници нађу своjе партнере у Италиjи и обрнуто“, рекао jе министар. Истичући да сарадња између српских и италиjанских научника већ постоjи, али да jе потребно пронаћи оквир за њено спровођење како би то препознале и финансиjски подржале обе земље, Вербић jе рекао да се то већ постиже кроз потписани билатерални споразум.

Mинистар Вербић је обjаснио да од 17 заjедничких проjеката, десет финансираjу заjедно Србиjа и Италиjа док за преосталих седам пројеката новац обезбеђује италијанска страна. Укупна средства износе за финансирање пројеката износе око 160 хиљада евра. Како је рекао, пројекти су из области природних наука, здравља, пољопривреде и технологије хране, заштите и развоја животне средине, информационих и комуникационих технологиjа, нанотехнологиjе, биотехнологиjе…. 

Италиjански амбасадор Ђузепе Манцо истакао jе да Србиjа и Италиjа улажу напоре како би повећале броj студената коjи користе Eразмус плус проjекат, као и броj оних коjи ће моћи да проведу jедан семестар на универзитету у Риму.

Oн jе истакао да jе циљ 17 заjедничких проjеката Србиjе и Италиjе да се усредсреде на повезаност истраживања и индустриjе тако да технологиjа има утицаj на економиjу и запослење.

Пре потписивање извршног програма, потписана су два споразума – о сарадњи између Универзитета у Београду и италиjанског универзитета „Рома Tре“, као и између Новосадског универзитета и поменутог италиjанског универзитета.

Loading