ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Србија инвестира у науку

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић , покрајински секретар за високо образовање и научно истраживачку делатност Зоран Милошевић, директор Института БиоСенс Владимир Црнојевић и директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић данас су у Министарству просвете, науке и технолошког развоја потписали Уговор о финансирању и управљању пројектoм изградње зграде Института БиоСенс и набавке научноистраживачке опреме у оквиру фазе 2 пројекта „Антарес“.

Потписивањем овог уговора започиње национално инвестирање у један од најзначајнијих и највећих научноистраживачких пројеката у нашој земљи. Пројекат АНТАРЕС, који заједнички финансирају Влада Републике Србије и Европска Комисија са 28 милиона евра,  за циљ има да развије БиоСенс у Европски центар изврсности за напредне технологије у области одрживе пољопривреде и на тај начин доведе до дигитализације домаћег сектора пољопривреде.

Повезаност науке са технолошким развојем и привредом је нешто што је од примарне важности , рекао је Шарчевић и том приликом додао да трајно финансирање науке један од два најбитнија пројекта Министарства који захтевају већу укљученост научне заједнице у Србији.

Овим Уговором отпочиње улагање од 14.019.900 евра у периоду од 2017-2019. година, из средстава Финансијског уговора „Истраживање и развој у јавном сектору“ који је Република Србија закључила са Европском инвестиционом банком. Ова средства намењена су изградњи зграде Института БиоСенс у Новом Саду и њеном опремању најсавременијом научноистраживачком опремом.

Показали смо да имамо снагу и да уједињени око пројекта запараво можемо да урадимо много више и да можемо бити искрен партнер Европској Унији, истакао је Милошевић и такође нагласи да оно што спаја информатику и привреду је оно што ће спојити Србију и Европску Унију.

Као један од резултата овог улагања, већ ове године отворено је 30 нових радних места у науци, док се у наредним годинама очекује још око 120 нових радних места. У новом објекту Института БиоСенс, сем садржаја посвећених научницима, посебан радни простор биће намењен малим и средњим предузећима са циљем убрзаног повезивања домаћег ИТ сектора и пољопривреде.

На овај начин, домаће компаније имаће директни приступ савременим научноистраживачким лабораторијама и ресурсима Института, али и  финансијским средствима из ЕУ, широкој мрежи потенцијалних корисника и инвеститора, те менторским и услугама тренинга из области пословања и ИТ. Приступ научноистраживачкој опреми набављеној у оквиру овог Уговора биће на недобитној основи омогућен свим заинтересованим странама, од научноистраживачких организација до иновативних предузећа и предузетника.

БиоСенс институт ће се овим потписивањем уговора који омогућава опремање института најсавременијом технолошком опремом сврстати у најбољих десет у целом свету и тиме представљати перманентни акцелератор како за научне истраживаче тако и за компаније, рекао је Црнијевић.

Набавка научно истраживачке опреме започиње у септембру, а планирано је да зграда буде у потпуности завршена и опремљена почетком 2019. године.

Loading