ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Србија од данас чланица Европског друштвеног истраживања

Република Србија је постала чланица Европског Друштвеног Истраживања на састанку Генералне Скупштине Европског Истраживачког Инфратсруктуралног Конзорцијума одржаној данас у Франкфурту.

Европско друштвено истраживање (ЕДИ) је методолошки и теоријски најобухватније међународно компаративно истраживање, које се изводи  под окриљем Европског истраживачког инфраструктуралног конзорцијума – (ЕРИЦ).

Према речима координатора националног ЕДИ тима за Србију, др Драгана Станојевића, укључивање у ово истраживање омогућиће истраживачкој заједници у Србији трансфер теоријског и методолошког знања и пракси из области друштвених истраживања у домаћу научну заједницу, оспособљавање истраживача за обављање међународних лонгитудиналних и компаративних истраживања и повећавање видљивости домаће академске заједнице у међународним круговима.

Истраживање се од 2002. године спроводи на сваке две године и притом је од стране институција  Европске уније препознат као један од кључних извора података који омогућава мерење и разумевање дугорочних структурних промена, али и промена вредносно-културних образаца и пракси грађана и грађанки у европским друштвима.

Приступ Србије Европском друштвеном истраживању омогућило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а подржао ПЕРФОРМ, пројекат Швајцарске агенције за развој и сарадњу који у Србији и Албанији спроводи организација ХЕЛВЕТАС Свис Интеркооператион и Универзитет у Фрибургу.

Loading