ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Србија постала пуноправна чланица програма Еразмус+

Република Србија данас је званично постала пуноправна чланица програма Еразмус+, највећег образовног програма Европске уније, чија су средства 14,7 милијарди евра.

Споразум којим је приступање том програму озваничено, данас су у Бриселу потписали министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и Европски комесар за културу, омладину и образовање Тибор Наврачич.

Осим Србије, статус пуноправне чланице Еразмус+ програма има још само пет земаља које нису чланице ЕУ – Норвешка, Турска, Лихтенштајн, Македонија и Исланд.

Еразмус+ је програм Европске уније који обезбеђује финансирање пројеката за сарадњу у три области: образовање, млади и спорт.

Еразмус+ помаже константном развоју образовног система Републике Србије кроз подршку пројектима који у својој основи имају теме који су у складу са националним приоритетима Републике Србије у области образовања.

Образовне установе Републике Србије добијају преко овог програма и средства за пројекте који подржавају развој, примену иновативних пракси и размену искустава на европском нивоу.

Запослени у институцијама, као и ученици, могу да одлазе на краткотрајне размене у европске земље.

Тренутно је у току више од 300 пројеката у којима учествују школе, омладинске организације, универзитети, предузећа…

Кроз ове пројекте се размењује више од 2.000 студената и више од 300 наставника, ученика и омладинских радника годишње.

Са пуноправним учешћем у Еразмус+ програму, могућности за стручно усавршавање у иностранству ће бити повећане.

Република Србија и њене образовне институције су учествовале у Еразмус+ програму од почетка, 2014. године, али у ограниченом капацитету, односно као партнерска земља у региону Западног Балкана.

Од почетка Еразмус+ програма 2014. године, Србија је прва у региону Западног Балкана и по броју одобрених пројеката и по количини средстава и по броју људи који одлазе на размене у земље ЕУ.

До сада су образовне институције, као и организације које се баве младима учествовале у пројектима укупне вредности веће од 67 милиона евра за све врсте пројеката у оквиру Еразмус+ програма, а број наставно-научног особља, студената и ученика који су у том периоду отишли на међународне размене у европске земље је већи од 5.800.

У области предуниверзитетског образовања, Република Србија је из овог програма сваке године добијала више средстава (2017 – 1.000.000 евра, 2018 – 1.700.000 евра), а пуноправним учешћем у Еразмус+, буџет ће се константно повећавати.

Статус пуноправне чланице Еразмус+ програма је један од предвиђених корака ка чланству у ЕУ у оквиру Преговарачког поглавља 26: образовање и култура.

Loading