ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Србија пример добре праксе – Међународна Конференција посвећена Стратегији истраживања и иновација за паметне специјализације Републике Србије

У Научно-технолошком парку Београд 15. октобра  у организацији Министарсва просвете, науке и тeхнолошког развоја и Обједињеног истраживачког центра Европске комисије, одржана је међународна конференција посвећена Стратегији за паметне специјализације, узимајући у обзир ширу регионалну перспективу Западног Балкана.

Конференцију су отворили државни секретар у министарству проф. др Владимир Поповић, заменица генералног директора Обједињеног истраживачког центра ЕК Чарлина Вичева и директорка Научно-технолошког парка Београд Гордана Грковић Даниловић.

Помоћник министра и координатор процеса израде националне стратегије за паметне специјализације проф. др Виктор Недовић, представио је идентификоване приоритетне области и подобласти Стратегије, као и специфичне циљеве и мере за њихово спровођење прилагођене потребама и приликама сваке области.

Представници Европске комисије истакли су важност овог документа и похвалили процес израде ове стратегије у Србији, честитали на томе и истакли да је Србија у овом смислу пример добре праксе за остале државе и регионе.

У оквиру конференције су одржана три округа стола, један посвећен приоритетима наше Стратегије, други регионалној сарадњи, а трећи систему управљања процесом у фази имплементације.

Циљ ове стратегије је да подигне конкурентност економије једне државе или региона, да допринесе привредном расту и напретку друштва повезујући истраживачке и иновационе снаге и ресурсе са ограниченим бројем приоритетних привредних области.

Конференцији је присуствовало више од 200 представника владиног, научног, привредног и цивилног сектора земаља Западног Балкана и ЕК.

 

Loading