Србија започиње председавање CEEPUS програмом

Република Србија започела је двогодишње председавање средњеевропским програмом универзитетске размене – CEEPUS, у коме успешно учествује од 2005. године. Председавање CEEPUS-ом ће омогућити Србији да у наредном периоду још активније допринесе развоју програма у целини.

CEEPUS омогућава студентима и наставном особљу са државних високошколских установа из Републике Србије размене у виду кредитне мобилности, истраживачких боравака, реализације предавачких активности, као и летњих школа.

Државе чланице CEEPUS-а су: Аустрија, Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Северна Македонија, Мађарска, Молдавија, Пољска, Румунија, Словачка, Србија, Словенија, Хрватска, Црна Гора и Чешка.

CEEPUS је основан 1994. године, а у претходних 25 година, кроз овај програм је организовано преко 50.000 размена студената и наставног особља. Србија учествује у CEEPUS-у од 2005, а Фондација Темпус је од 2015. задужена за спровођење програма у Републици Србији.

Број студената који је отишао на неку врсту размене преко овог програма у периоду 2015-2019 је више од 900, док је број страних студената и предавача који су до сада били у Србији у поменутом периоду преко 750.

Размена студената и наставног особља у програму CEEPUS се одвија првенствено унутар институционалних мрежа. Мреже су груписане према ширим тематским областима и усмерене су ка истраживању одређеног подручја од заједничког значаја за све учеснице.

Државне високошколске институције из Републике Србије спадају међу активније чланице CEEPUS –а.  У 2019/20. години, државне академске институције из Републике Србије биће укључене у рад 72 мреже. Институције из Републике Србије се  убрајају међу најактивније у CEEPUS програму у оквиру пријаве мрежа: Универзитет у Новом Саду је на првом, а Универзитет у Београду на четвртом месту за академску 2019/20. годину.

Што се тиче мрежа чијим ће радом координисати у академској 2019/20. години, са укупно 11, институције из Републике Србије налазе се на другом месту у целом програму, одмах иза Словеније са 12.

Детаљније информације о CEEPUS програму и могућношћу учешћа могу се пронаћи на страници Националне CEEPUS канцеларије.

Loading