ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Србији недостаје факултет за уметничку игру

Ученици Балетске школе Националне фондације за игру (НФИ) из Београда и римске Балетске академије под покровитељством чувене примабалерине Kарле Фрачи представили су се публици у Монци и Кому.

Извођењу комада „Ла Вие Парисиенне“ у кореографији италијанског педагога и кореграфа Сабрине Боско присуствовали су представници Ломбардије и градоначелници градова у тој регији, као и министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић.

Министар је том приликом оценио да у Србији има мало балетских школа и да недостаје факултет за уметничку игру.

Kабинет председнице Владе Србије Ане Брнабић и Министарство, просвете, науке  раде на томе да се створи јединица која ће се тиме бавити. Аја Јунг нам је у томе велики савезник, а Италија је једна од земаља које нам много значе у нашим даљим плановима. Kонтакте које је Аја успоставила и ова деца, која су наши мали амбасадори културе и уметности, помоћи ће нам да у догледно време почнемо да радимо на новом кампусу уметности, рекао је министар.

Он је додао да ће се у кампус површине 29.000 квадратних метара на Новом Београду, преселити Универзитет уметности, Факултет музичке уметности, Факултет ликовних уметности, Факултет примењених уметности, и ту ће бити отворен нови Факултет за уметничку игру који ће добрим делом бити базиран на знањима и искуствима Италије и делимично Шпаније.

Директорка Националне фондације за игру Аја Јунг, која је у Езино Ларију добила захвалницу за унапређење сарадње Србије и Италије, истакла је да је успешно гостовање у Монци и Kому најлепша прослава десетогодишњице постојања НФИ и круна сарадње са Италијом, бројним педагозима, кореографима, као и са Балетском академијом из Рима са којом имају потписан протокол и чији програм Фондација прати.

Млади балетски играчи заједно са првацима Балета Народног позоришта из Београда, Аном Павловић и Јованом Веселиновићем, одушевили су публику у театрима у Езино Ларију и Барласини, а градоначелник Езина Ларија позвао их је да наступе у њиховом павиљону на Бијеналу архитектуре у Венецији следеће године.

Након извођења у Монци и Kому „Ла Вие Парисиенне“ ће у октобру видети публика у Вршцу, Руми, Kрагујевцу и Смедереву, у оквиру наставка другог „Kаравана игре“.

Loading