ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Стипендије за 144 студента докторских студија

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић уручио је данас у Београду уговоре о стипендирању и  укључивању студената докторских академских студија у научно истраживачке пројекте министарства за 2019. годину.

Стипендије ће добијати 144 студента, а месечна стипендија је 46.000 динара.

Честитајући добитницима Шарчевић је рекао да ће Министарство просвете креирати нове политике у образовању, нарочито високом и одвајати већа средства за стипендије.

Скоро је готов закон о такозваним дуалним студијама. Тако да ће компаније где год имају интерес већ од основних студија финансирати ваше образовање. Држави остаје да награђује вас као највредније и најпосвећеније учењу, тако што ће одвајати већа средства и формирати нове буџетске линије…, рекао је он на свечаности у Ректорату Универзитета у Београду.

Шарчевић је оценио да је последњих година доста урађено за науку у Србији и као пример навео да је формиран Фонд за науку који ће ускоро објавити позив за први пројектни циклус.

Најважнија је чињеница да смо недавно постали пуноправни члан ЦЕРН-а. То отвара многа врата и држава ће имати прилику да користи бенефите тог чланства, додао је он.

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић је оценила да се стипендијама уважавају потенцијали студената и могућност да дају допринос науци и својој земљи.

Мислим да су услови за науку сада такви да можемо да очекујемо значајне промене које ће вратити онај компетитивни карактер науке који је изражен у свету, а то је да има много добрих научника, а не довољно пара. То је стандардна ситуација у науци у свету, и због тога мора да постоји компететивни дух да се до финансирања дође, нагласила је она.

Ректорка је додала да верује да ће млади стипендисти кроз докторске студије стећи знања и вештине како да се такмиче на глобалном тржишту науке.

Министарство просвете, науке и технолошког финансира Програм подстицања и стипендирања младих и надарених за научноистраживачки рад, који обухвата и: Стипендирање студената докторских академских студија и укључивање у научноистраживачке пројекте министарства. Tа програмска активност финансира се од 1. марта 2002. године и до ове године стипендирано 2246 студената. Финансирање програмских активности утврђених овим програмом врши се расписивањем јавног позива за сваку буџетску годину.

Поред редовних обавеза на докторским академским студијама, Стипендисти министарства су у обавези да буду ангажовани у научноистраживачким организацијама на пројектима које финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Министарство суфинансира и материјалне трошкове научноистраживачким организацијама (факултетима и институтима)  за ангажовање стипендиста на пројектима у њиховој институцији. Од ове године, поваћени су и износи за материјалне трошкове и они износе за експериментална истраживања 7.000,00 динара (било је 4.600,00 динара) сваког месеца за једног стипендисту, а по 4.000,00 динара (било је 3.500,00 динара) за теоријска истраживања.

Стипендија може да траје најдуже 4 године, на основу постигнутог успеха на докторским студијама и ангажовању на пројекту током претходне године.

Loading