ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Стипендије за ученике ромске националности као подршка образовању

Ученицима ромске националности који похађају средње школе у Србији уручени су уговори о  стипендирању како би им се олакшало школовање и како би се смањио број Рома који превремено престају са образовањем.

Стипендије су додељене у оквиру пројекта „Овде смо заједно – Европска подршка за инклузију Рома“. Ради се о укупно 500 стипендија додељених средњошколцима ромске националности широм Србије, односно у 20 локалних самоуправа.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић рекао је да пројекат треба превентивно да делује како би се спречило превремено напуштање школовања ученика ромске националности. Према његовим речима, прва мера се односи на пружање финансијске помоћи, а друга на стручну помоћ у школи, како би и њихови родитељи имали већу подршку.

„Пројектом је предвиђено да се током две године додели по 500 стипендија ученицима средњих школа за сва четири разреда и да се одаберу наставници и ментори који ће пружати подршку стипендистима“, навео је министар Вербић.
Он је истакао да се на конкурс пријавило чак 1609 ученика, те да је следећи корак избор ментора који ће пратити школске активности стипендиста и пружати им помоћ да би показали напредак и успешно завршили школовање.

Министар Вербић је навео да број средњошколаца ромске националности континуирано расте, али је још „далеко од тога да можемо бити задовољни помацима“, па рад на том пољу тек предстоји.

„Од вас се очекује много труда, залагања и рада. Верујем да вам на том путу стицање знања неће увек бити лако, али уверен сам да сте створени за велике и важне ствари, а образовање је једна од највећих“, поручио је министар Вербић ученицима.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Петер Буркхард рекао је да ће ученици примати месечне стипендије као подршку наставку школовања, као и да ће радити са менторима.
„Није проблем упис Рома у школе, већ како спречити да не одустану од образовања“, рекао је Буркхард.Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт нагласио је значај интеграције Рома у друштво, додајући да је важно да у том процесу сви учествују.

Бенедикт је навео и да је тешко завршити школу, јер је потребно много рада и учења, због чега се нада да ће стипендије помоћи средњошколцим да буду успешнији и да лакше пронађу посао.

Директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић пожелела је ученицима пуно успеха у школовању и даљем професионалном животу.  „Надам се да ћете када будете завршили факултете израсти у успешне лидере“. Пауновић је, такође, рекла да ће 181 педагошки асистент добити сертификат да је учествовао у пројекту.

Ученицима се обратио и председник Националног савета ромске националне мањине Витомир Михајловић који је истакао значај образовања и навео да само образовани Роми могу бити потпуно интегрисани у све сфере друштвеног живота. Михајловић је зато поручио ученицима да се образују, јер је то, како сматра, једини пут за пуну интеграцију ромске националне заједнице.

Добитница стипендије Жељка Фан рекла је да ученици неће изневерити поверење које им је указано, да желе да буду факултетски образовани и да им зато стипендија и њима и њиховим родитељима много значи.
Пројекат вредан 4,8 милиона евра, а који финансира ЕУ, спроводи Мисија ОЕБС у Србији, у координацији са Канцеларијом за људска и мањинска права и више министарстава и невладиних организација.

(Фото: ОЕБС)

Loading