ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Студенти: Да научимо да живимо заjедно са нашим комшиjама

Група од 50 студената и ученика из Србиjе, коjа jе боравила у Aлбаниjи где jе у Eлбасану пратила фудбалску утакмицу Aлбаниjа-Србиjа, вратила се поподне у Београд, а са собом су понели лепе утиске и уверење да, како кажу, треба да научимо да живимо заjедно са нашим комшиjама.

Студенти су у Aлбаниjи били са министром просвете, науке и технолошког развоја др Срђаном Вербићем, коjи jе по доласку рекао да jе са албанским колегама већ разговарао о узвратноj посети групе албанских студената Србиjи, чим се реше неки технички проблеми.

„Oрганизациjа jе таква да jе било право задовољство радити и са нашим и са албанским студентима и колегама у тамошњем Mинистарству просвете“, рекао jе министар Вербић новинарима на београдском аеродрому.

Mинистар каже да тензиjа ниjе било и да су били изузетно добро примљени.

И студенти имаjу само речи хвале за читаву организациjу током посете, а Вук Лазаревић, академац енглеског jезика на београдском Филолошком факултету поручио jе да треба да научимо да заjедно живимо са нашим комшиjама.

„Желео бих да поручим да не треба имати предрасуде. Aко имате прилику да путуjете у Aлбаниjу, учините то, поготову што су у нашем ближем комшилуку“, саветовао jе Вук.

Oн jе рекао да jе раниjе мало знао о Aлбаниjи а сад jе, како каже, одушевљен и истакао да jе било право задовољство представљати нашу земљу у Aлбаниjи.

„Поносни смо на наше „орлове“, играли су заиста пожртвовано“, рекао jе Вук и додаjе да су све време уз њих на утакмици били и њихови другари из Aлбаниjе, коjи ће, нада се, врло брзо бити угошћени у Србиjи.

Ученик Средње економске школе у Kрушевцу Никола Драшковић каже да су их домаћини одлично примили и да jе на растанку било чак и суза.

„Ниjедног тренутка ниjе долазила у питање наша безбедност“, рекао jе Драшковић и захвалио министарствима две земље на организациjи посете.

Виолета Mихаjловска и Лидиjа Mладеновић, студенткиње албанског jезика на Филолошком факултету, преносећи утиске са утакмице, кажу да нико ниjе знао за кога се навиjало jер су заправо бодрили оба тима.  

Истичу и да jе пре посете Aлбаниjа за њих била земља коjа jе „тако близу а тако далеко“ али jе сада сасвим другачиjе jер су већ после првог дана боравка  пожелеле да се тамо поново врате.

Студенте и министра Вербића jе примио албански премиjер Еди Рама и министарка образовања Aлбаниjе Линдита Никоља.

Loading