ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Студентска пракса пут до сигурног посла

Како бисмо смањили незапосленост потребно је младим људима омогућити да стекну практичне вештине и учинити их спремним за тржиште рада одмах по завршетку студија, рекао је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић у Новом Саду на отварању Округлог стола о Националном моделу студентске праксе.

Министар је подсетио да нови Закон о високом образовању предвиђа формирање Савета послодаваца на факултетима који би требало да дају одговор на питање која занимања су потребна привреди.

Габријела Грујић, помоћник министра за стратешко планирање, наглсила је да би при формулисању Националног модела студентске праксе требало да се има у виду да су иновације посредни члан између система образовања и система привреде, као и да релација образовања према студентској пракси одређује однос студентске праксе према иновацијама.

            Рад на Националном моделу студентске праксе представља промишљање о будућности у циљу запошљавања младих људи, рекао је Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научно-истраживачку делатност.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић подсетио је да је до сада више од 150 студената завршило праксу у градским предузећима и администрацији, као и да су неки од њих по завршетку праксе добили и посао у тим предузећима. Да би инвеститори дошли најважнији  су квалитетни људски ресурси, који располажу са знањем и вештинама које прате савремени технолошки процес.

Највећи изазов за све високошколске установе је изналажење праве мере између теоријских знања и практичних вештина, нагласио је Душан Николић, ректор Универзитета у Новом Саду.

Он је истакао спремност Универзитета да се мења у складу да новим постулатима привреде, наравно, уз очување потребних базичних знања.

Мирјана Ковачевић, директорка Сектора за едукацију Привредне коморе Србије указала је на истраживање које говори да ће 2025.године најмање шанси за запошљавање имати високо образовани кадрови, и истакла да је управо због тога потребно теоријска знања освежити практичним вештинама.

Пројекат ”Мој град, мој избор, моја каријера” заједнички реализују Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Стална конференција градова и општина и Привредна комора Србије.

Loading