ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Студентска стручна пракса у државним институцијама

Споразум о сарадњи у пружању подршке јавне управе високошколским установама у образовном процесу данас су са државним универзитетима у Београду, Крагујевцу, Новом Саду, Нишу и Новом Пазару потписали Народна скупштина Републике Србије, Министарство државне управе и локлане самоуправе, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство спољних послова, Министарство правде, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Заштитник грађана, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Повереница за заштиту равноправности, Национална академија за јавну управу, Републички секретаријат за јавне политике, Служба за управљање кадровима, Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, као и градови Београд, Ниш, Крагујевац, Нови Пазар и Суботица.

Данашње потписивање Споразума је полазна основа за успостављање обавезе органа да, у сарадњи са високошколским установама, омогуће студентима примену теоријских знања у пракси, а први корак на том путу биће Сајам студентске стручне праксе у јавној управи 2021/2022, који ће се одржати 4. и 5. новембра ове године, а који организује Министарство државне управе и локалне самоуправе, уз подршку ЕУ пројекта „Видљивост и комуницирање реформе јавне управе“.

Први Сајам биће одржан online, у виртуелном простору Палате Србија, на коме ће се државни органи представити студентима на иновативан и модеран начин, а 400 њих биће у прилици да се преко портала www.strucnapraksa.mduls.gov.rs упознају са понудом и програмима стручне праксе.

План је да се у наредним годинама повећа број државних органа који ће се придружити овом програму, као и да се обезбеди разноврснија понуда стручне праксе за студенте основних и мастер студија.

Loading