ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Сусрет министра Вербића са амбасадором Исламске Републике Иран у Београду

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић састао се јуче, двадесетдеветог јануара, са амбасадором Исламске Републике Иран, Њ.Е. господином Мажид Фахим Поуром.

Наш тим чинили су и помоћница министра за међународну и просветну сарадњу др Зорана Лужанин, и помоћник министра за европске

интеграције и развојне и истраживачке програме и пројекте у образовању и науци проф. др Виктор Недовић.

Њ.Е. Поур уручио је позивно писмо Њ.Е. господина Фархадија, министра науке, истраживања и технологије Исламске Републике Иран упућено министру Вербићу за учествовање на министарској конференцији науке, технологије и иновација земаља Несврстаног покрета од 23 – 24. фебруара, а којој ће 22. фебруара, претходити експертски састанак под називом „Наука, технологија и иновације за одрживи развој“.

Министар Вербић се захвалио и прихватио позив јер сматра да сусрет са колегама министрима образовања осталих земаља пружа могућност да се упознамо са њиховим искуствима, која применом можда могу да унапреде наш систем образовања, као и да је то дивна прилика да  се успоставе неки нови билатерални односи.

На састанку је најављено и успостављање сардње Института за ратарство и повртарство у Новом Саду са одговарајућим научним установама у Ирану, те размена генетског материјалау датој области, публиковање научних радова и испитивање понашања институтских сорти и хибрида у иранским агроеколошким условима уз прилагођавање технологије гајења специфицностима разних региона Ирана кроз постављање огледа.

Loading