ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Сусрет са амбасадором СР Немачке

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић састао се у четвртак, 11. децембра са амбасадором СР Немачке Њ.Е. Хајнцом Вилхелмом.

Поред њега, немачку делегацију чинили су и Јирген Шмит, први секретар, надлежан за сарадњу у области развоја, Инге Ерлер, први секретарка, надлежна за штампу и културу, др Борис Менрат, директор регионалне канцеларије за југоисточну Европу и стручни саветник за немачки језик у Србији као и Хелмут Фриелингхаус, начелник одељења за језике у Гете-Институту у Београду. Наш тим представљали су проф. др Зорана Лужанин, помоћница министра из сектора за развој образовања и међународну просветну и научну сарадњу, Немања Ђорђевић, посебни саветник министра који обавља и послове шефа кабинета и Нада Милошевић из сектора за развојне и истраживачке програме и пројекте у образовању и науци.

На састанку је било речи о Споразуму између Владе Савезне Републике Немачке и Владе Републике Србије о Немачкој школи у Београду, који треба да буде потписан, као и о досадашној успешној сарадњи и спровођењу ДСД (Дипломе о знању немачког језика) која се реализује у целом свету.

Ова сарадња је најпре укључила седам школа, од чега шест гимназија и ОШ „Дринка Павловић“ у Београду која традиционално има програм учења немачког језика од првог разреда са појачаним фондом. Ове године у марту је одржано прво тестирање 216 ученика који су полагали ДСД И (А2/Б1 ниво) и остварили изузетне резултате на међународном нивоу, тако да је Србија веома добро рангирана и јавно похваљена.

Овај број школа се повећава тако да би до следеће године требало да се анексом  тај број прошири до броја 19. Поред средњих, укључен је и већи број основних школа које би требало да  припремају ученике за гимназије и оспособе их за полагање испита за Б2/Ц1 ниво. Ово су међународно признате дипломе које омогућавају да наши ученици бесплатно полажу и стекну дипломе које ће им користити за даљи рад или будуће школовање у Немачкој.

Гете институт у својој дугогодишњој сарадњи са образовним институцијама у Србији доприноси и у домену унапређивања наставе немачког језика усавршавањем наставника, ширењем културе и припремом одређених модула билингвалне наставе за средње стручне школе. У ту сврху склопили су уговор са Регионалним центром у Чачку где ће подучавати и припремати наше наставнике за реализацију билингвалне наставе.

Министар Вербић истакао је да је познавање страних језика једна од најкориснијих вештина којима ђаци могу да овладају и да отвара један потпуно нови спектар послова на које ће данашњи ученици након школовања моћи да аплицирају.

Научно-техничка сарадња са СР Немачком одвија се кроз Програм заједничког унапређења размене учесника на пројектима потписаног 2007. године између Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Немачке службе за академску размену ДААД (Deutscher AkademischerAustauschdienst-DAAD).

Укупно је до сада реализовано 68 пројеката. Заједно са канцеларијуом ДААД у Београду учествовали смо на Инфо данима представљајући студијске програме за младе истраживаче.

Loading