ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Little pensive boy studying textbooks. The concept is back to school, education, reading, hobbies

Сутра почиње пријава за бесплатне уџбенике

Пријава за бесплатне уџбенике за ученике основних школа које обезбеђује Министарство просвете науке и технолошког развоја путем Програма набавке наставних средстава за ученике, полазнике и установе почиње у понедељак, 28. фебруара 2022. године. Новина од ове године су и бесплатни уџбеници за ученике који се образују по ИОП-у 3, односно за ученике са изузетним способностима, као и за глуве и наглуве ученике који користе електронске уџбенике са видео садржајима на српском знаковном језику.

Право на бесплатне уџбенике имају следеће категорије ученика:

  • Ученици из социјално/материјално угрожених породица (примаоци новчане социјалне помоћи)
  • Ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом који основно школско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану
  • Ученици који образовно-васпитни рад не остварују по индивидуалном образовном плану, али имају потребу за прилагођавањем (увећан фонт, Брајево писмо, електронски формат)
  • Ученици основних школа који су у породици треће или свако наредно рођено дете у систему образовања и васпитања.
  • Ученици основних школа који се образују по ИОП-у 3
  • Глуви и наглуви ученици који користе електронске уџбенике са видео садржајима на српском знаковном језику.

Министарство обезбеђује и уџбенике за ове категорије ученика и на језицима националних мањина, као и уџбенике прилагођене за децу са сметњама у развоју.

За ђаке од првог до четвртог разреда основне школе комплет који обезбеђује Министарство састоји се од уџбеника за предмете: математика, српски (матерњи) језик, свет око нас, природа и друштво и страни језик као обавезни предмет. Старијим основцима, од петог до осмог, додељују се бесплатне књиге за математику, српски (матерњи) језик, први страни језик, географију, историју, хемију, физику и биологију.

Тим поводом Министарство је свим основним школама послао Упутство о начину пријаве за бесплатне уџбенике и уносу података ученика у систем. Према Упутству школе су дужне да обавесте родитеље/старатеље ученика преко одељењских старешина и да прикупе податке и потребна документа, које достављају Министарству до 31. марта 2022. године.

Имајући у виду важност доступности образовања за све, Министарство просвете, науке и технолошког развоја од школске 2009/2010. године обезбеђује бесплатне уџбенике за ученике основних школа кроз

Програм набавке наставних средстава за ученике, полазнике и установе. Од школске 2017/18. години, право на бесплатне прилагођене уџбенике имају ученици са инвалидитетом и сметњама у развоју који основно школско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану.

За набавку бесплатних уџбеника за школску годину 2022/2023. годину Министарство просвете, науке и технолошког развоја определило је 750.000.000 динара.

Више о начину пријаве на ЛИНКУ.

Loading