ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Сутра почиње пријављивање за пријемни испит за упис у ИТ и остала специјализована одељења и школе

Ученици осмог разреда, који имају изражену склоност према рачунарству и информатици, биологији и хемији, физици, језицима, музици и балету сутра, 10. маја, почињу пријављивање за пријемни испит за упис у своје жељене школе.

Пријављивање кандидата за средње школе, за које је неопходно да се полаже пријемни испит, траје до 13. маја, укључујући и суботу и недељу, осим за ИТ одељења, где ученици пријаве могу да поднесу до 17. маја.

Пријемни испити за одељења у школама у којима се део наставе остварује на страном језику заказани су за 25. и 26. мај, за музичке и уметничке школе ликовне области за 31. мај, 1. и 2. јун.

Ученици који афинитет имају према биологији и хемији, од ове школске године први пут могу да упишу специјализовано одељење у којем ће посебна пажња да буде посвећена изучавању тих наука. Они пријемни полажу 1. јуна.

Истог дана, али у каснијем термину, предвиђено је полагање пријемног у Математичкој гимназији и математичким одељењима.

Пријемни у филолошким гимназијама и филолошким одељењима је 1. и 2. јуна, а они који желе да се посвете превасходно физици, рачунарству и информатици испит полажу 2. јуна.

Балетске школе кандидате проверавају од 2. до 4. јуна.

Пријављивање ученика и подношење спортске документације у Спортској гимназији је од 1. до 3. јуна.

Прелиминарни резултати пријемног испита у математичким и филолошким одељењима, одељењима за ученике са посебним способностима за физику, биологију и хемију, рачунарство и информатику и за одељења у школама у којима се део наставе остварује на страном језику биће објављени у среду, 5. маја.

Ученици који су полагали у пријемни у уметничким, балетским и музичким школама прелиминарне резултате ће сазнати дан касније, 6. маја.

Подношење и решавање евентуалних жалби заказано је такође за четвртак, 6. мај, да би коначни резултати пријемних испита били објављени у петак, 7. маја.

Након тога сви ученици осмог разреда полажу завршни испит, односно тест из српског (матерњег) језика, у понедељак 17. јуна.

Завршни тест из математике је 18. јуна, а комбиновани тест у среду, 19. јуна.

Објављивање коначних резултата завршног испита је у четвртак, 27. јуна.

Предаја листе жеља у основној школи и унос у базу података је 28. и 29. јуна. Објављивање званичне листе жеља је у четвртак, 4. јула, а званичних резултата расподеле и преосталих слободних места за упис у другом кругу биће 7. јула.

Ученици се у музичке и балетске школе уписују 28. јуна, а у остале средње школе 8. и 9. јула.

Упис ученика у другом кругу је 11. јула.

Календар активности за спровођење завршног испита за школску 2018/2019. и уписа ученика у средњу школу за школску 2019/2020. годину налази се на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја – https://prosveta.gov.rs/upis-ucenika-u-srednju-skolu-2019-20/

Loading