ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Сутра почиње завршни испит у школама у Србији

Завршни испит почиње сутра и траје до  петка, 19. јуна 2020. године, а током та три дана  ученици осмог разреда полагаће у основним школама тест из српског/ матерњег језика, математике и комбиновани тест.

Полагање теста из српског/матерњег језика биће одржано сутра од 9 до 11 часова, у исто време 18. јуна биће одржан теста из математике, а мали матуранти решаваће комбиновани тест у петак, 19. јуна од 9 до 11 часова.

На испит из српског/матерњег језика ученици треба да понесу ђачку књижицу са овереном фотографијом и  налепницу са идентификационим бројем ученика, графитну оловку, плаву хемијску оловку и гумицу. Ученик решава тест према упутствима дежурних наставника и према упутству за израду теста које је штампано на самом тесту.

Препоручује се да ученици одговоре прво пишу графитном оловком (што није обавезно), а тек на крају плавом хемијском оловком. Ово је важно јер се одговори написани графитном оловком, као ни преправљани одговори написани хемијском оловком, неће признавати при бодовању.

Ученици завршни испит полажу у учионици у којој дежурају по два наставника. Завршни испит организује се у складу са препорукама надлежних органа и институција и на начин који осигурава безбедност и здравље ученика и запослених. Сви ученици биће распоређени до 8. 30 часова у учионице у којима полажу. Препоручено је и да ученици носе заштитне маске, док њихово ношење представља обавезу за наставнике.  У једној учионици биће највише 9 ученика, који ће бити распоређени на прописаној удаљености на основу препорука епидемиолошке службе.

Испред учионице у којој се полаже испит одређује се место на које ученици одлажу личне ствари које не смеју користити на испиту. На завршном испиту није дозвољено коришћење мобилних телефона, дигитрона, бележака, папира, нити других материјала који не спадају у прописан прибор за испит.

Пре почетка времена за рад ученик уноси идентификационе податке на два места на омотници теста, односно у идентификациони образац (примерак за школу и примерак за ученика).

На сваком појединачном тесту ученик решава 20 задатака. Успех из основне школе носи 60 бодова, док на основу успеха на завршном испиту ученик може да освоји највише 40 бодова, односно највише по 13 бодова на тесту из српског/матерњег језика и математике и 14 бодова на комбинованом тесту.

Ове године је по први пут успостављен систем реализације завршног испита који је дигитализован у свим процесима који се тичу припреме, прегледања и обраде тестова.

Loading