ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Сутра пробни тест из српског, односно матерњег језика и комбиновани тест

Ученици осмог разреда основних школа у Србији полагаће у суботу, 13. априла у оквиру пробног завршног испита тест из српског, односно матерњег језика и  комбиновани тест.

У складу са Календаром образовно-васпитног рада за основне школе пробни завршни испит за ученике осмог разреда реализује се 12. и 13. априла 2019. године.

Пробни тест из математике ученици су радили данас у 12.00 часова, док ће у суботу, 13. априла у 9.00  бити тест из српског, односно матерњег језика, а  комбиновани тест у 11.30. Предвиђено је да између полагања која трају по два сата постоји пауза од пола сата.

Циљ пробног завршног испита је да припреми ученика за полагање завршног испита. На пробном завршном испиту, ученици и наставници, с једне стране, упознају и практично пролазе утврђене процедуре у полагању завршног испита, с обзиром на то да је пробни завршни верна симулација завршног испита (време доласка, потребни прибор, поступање и правила пре, у време и након завршног испита, организација простора и рада, улоге разредног старешине, дежурних наставника, прегледача и друго).

Као и претходне године, ученици ће полагати завршни испит писаним путем – решавањем тестова из српског, односно матерњег језика, математике и комбинованог теста (биологија, географија, историја, физика и хемија).

Удео појединачних тестова у укупном броју бодова на завршном испиту, који износи 40 бодова, јесте следећи: из српског, односно матерњег језика ученици могу освојити највише 13 бодова, из математике највише 13 бодова и на комбинованом тесту највише 14 бодова.

Тестове не треба објављивати најмање недељу дана после тестирања, због ванредног термина за тестирање ученика који нису били у могућности да се тестирају у овом термину.

Loading