ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Свако дете да буде заштићено од насиља

„Развоj безбедног и подстицаjног окружењу у школском систему и право сваког детета да буде заштићено од свих облика насиља општи jе циљ Mинистарства“ изjавио jе данас министар просвете, науке и технолошког развоjа др Срђан Вербић.

„Укључивањем различитих учесника васпитно-образовног процеса и локалне самоуправе у превенциjу и заштиту деце кроз наставне и ваннаставне активности таj циљ можемо да постигнемо“, рекао jе министар Вербић на конференциjи ,,Настава физичког васпитања у функциjи заштите од насиља“, коjа jе одржана на Факултету спорта и физичког васпитања у Београду.

Према његовим речима, од физичког васпитања се очекуjе много више од три часа недељно, а врло су важне ваннаставне активности и такмичења, „jер на таj начин деца развиjаjу самопоуздање, тимски дух, фер плеј и схватаjу да jе такмичење витешко надигравање, а не сурови ривалитет“.

„Mеђутим, да бисмо ефикасниjе радили на заштити деце и ученика од насиља потребно jе да дефинишемо улогу и одговорност свих, како ученика и наставника, тако и родитеља“, рекао jе Вербић и додао да jе неопходно и да се ради на промени система вредности, коjи jе услед времена у коjем живимо у великоj мери нагрижен.

 

Вербић jе нагласио да улога наставника физичког васпитања jе и да децу науче како да навиjаjу за своj тим, како да науче да побеђуjу и губе, али и да сагледаjу особине деце коjе треба развиjати, а на коjе утицати да се промене, рекао jе министар.

Декан факултета спорта и физичког васпитања Владимир Kопривица нагласио jе да jе насиља увек било и биће га али да они коjи се против њега боре треба да се прилагоде новим облицима и методама у коjима се оно jавља данас.

Kопривица jе нагласио да jе Факултет спорта и физичког васпитања урадио истраживање на узорку од 560 своjих студената коjе jе показало да се око 43 одсто будућих професора физичког васпитања сусрело са неким обликом насиља у оквиру спорта. Према његовим речима, студенти тог факултета као мере за сузбиjање насиља у спорту виде пооштравање казни и стриктно поштовање законских прописа. На скупу се се обратили и представници Центра за права детета и Удружења наставника физичке културе.

На конференцији је учествовало више од 130 наставника физичког васпитања, као и ученици основних и средњих школа.

Loading